Interesse frem for karakterer holder unge på studiet

De unges studieprioritet er vigtigere end deres karaktergennemsnit, hvis de skal gennemføre uddannelse. Det viser ny rapport fra Københavns Universitet.

25-årige Kristian Brendstrup droppede ud af sin andenprioritet og startede på Maskinmesteruddannelsen, som mindede om hans oprindelige førsteprioritet. En ny rapport fra humanistisk fakultet på KU peger på, at de studerendes uddannelsesprioritet er mindst lige så vigtig som et højt karaktergennemsnit, hvis man skal mindske frafaldet. Fold sammen
Læs mere
Foto: SARA GANGSTED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis studerende skal gennemføre deres uddannelse, skal universiteterne i højere grad kigge på, hvor deres interesse ligger og ikke kun hvilket snit, de slæber med i skoletasken fra gymnasiet.

Sådan lyder konklusionen ifølge en endnu ikke offentliggjort rapport fra Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet (KU). Rapporten konkluderer, at prioritet af uddannelse er mindst ligeså vigtigt og til tider endda endnu vigtigere end karaktergennemsnit, hvis man skal mindske frafaldet. Derfor skal prioritet vægtes lige så højt som gennemsnit, når studerende søger uddannelse. Det anbefaler rapporten, der skal være med til at bremse de høje frafaldsprocenter på humanistiske bachelore, som i de seneste år har været ca. 35,5 procent.

»Der kunne det være godt, hvis man skelede til, hvilken prioritet uddannelsen har hos den studerende. Hvis de har prioriteret uddannelsen som nummer et, er de normalt også mere interesserede i studiet og mere motiverede til at gennemføre. Også selv om de har et lidt lavere snit fra gymnasiet, for det kan der jo være mange grunde til, at man har,« siger formanden for udvalget bag rapporten og prodekan på humaniora, Jens Erik Mogensen. Rapporten er ikke den eneste, der kigger i den retning. En lignende undersøgelse er i øjeblikket undervejs fra evalueringsintituttet EVA, fortæller områdechef for videregående uddannelse, Jakob Rathlev.

»Det er ikke overraskende, at der er en sammenhæng mellem prioritet af uddannelse og frafald. Vi er i EVA selv ved at undersøge, hvordan den sammenhæng er på alle landets universiteter. For det er en velbegrundet hypotese, at dem, der har prioritetet uddannelsen højt, er mere glade for at være kommet ind og motiverede for at gennemføre,« siger han.

Det er nyt indspark i debatten om universitetsfrafald. En debat, der i høj grad har taget afsæt i en tidligere EVA-undersøgelse, der sidste år viste, at der var sammenhæng mellem karaktergennemsnit fra gymnasiet og risikoen for frafald på universitetet.

Den nye rapports anbefalinger kommer efter, at KU har bebudet, at man ønsker at indføre et karakterkrav på seks for at mindske frafaldet.

Således har bl.a. prorektor på KU Lykke Friis i Berlingske tidligere peget på, at et karakterkrav på seks på kvote 1 på KU vil mindske frafaldet, fordi de studerende så vil være mere motiverede til at gennemføre uddannelsen. Hun vil dog ikke kommentere den endnu ikke offentliggjorte rapport.

Det karakterkrav skal man ifølge Jens Erik Mogensen, heller ikke under. »Vil vi gerne have sidestillet prioriteten af uddannelse med karaktergennemsnit, når man søger ind,« siger han men tilføjer, at rapporten skal igennem hørringer de næste uger, før der bliver taget stillingen til anbefalingerne. I øjeblikket fungerer optag i kvote 1 på universiteterne således, at man tager de studerende ind, der har det højeste karaktergennemsnit. Det er uanset, om den studerende har prioriteret uddannelsen som første eller femte prioritet. Hvis en studerende derefter dropper sin plads inden studiestart, går pladsen videre til den næste i rækken, som har et lidt lavere snit.

Netop snittet fra gymnasiet tager kvote 2 til dels højde for. Her kigger man bl.a. på karakterene i relevante fag. Men også her skal prioritet vægte på lige fod med karakterer, mener Jens Erik Mogensen. »Selvom vi f.eks. optager en masse på tyskstudiet med høj karakter i tysk, er det ikke sikkert, at de virkelig brænder for at læse det, hvis studiet var deres tredje prioritet,« siger han.

Interesse for studie er også det, der holder 25-årige Kristian Brendstrup til ilden på sin uddannelse. Han var interesseret i teknik og produkter, og havde derfor oprindeligt søgt ind på DTU-studiet produktion og konstruktion som sin første prioritet. Men Kristian Brendstup karaktergennemsnit rakte ikke til at komme ind. I stedet blev han optaget på sin 2. prioritet miljøteknologi. Det blev starten på to spildte år, for faget havde ikke Kristian Brendstrups interesse, han droppede i stedet ud og startede på maskinmesteruddannelsen.

»Mange af de ting, jeg laver, minder meget om det, de laver på produktion og konstruktion. Det er lige mig,« siger Kristian, der nu har gået på maskinmesteruddannelsen siden februar 2014.

Formand for Danske Studerendes Fællesråd Yasmin Davali er glad for rapporten.

»Det, synes jeg, er rigtigt interessant især oven på det kæmpe karakterfokus, der gennemsyrer uddannelsesdebatten for tiden,« siger hun. »Da, karakterplanen blev fremlagt, var en af de bærende argumenter fra KUs side, at studerende med et lavt gennemsnit alligevel havde et højt frafald. Nu viser den her rapport, at der i højere grad er en sammenhæng mellem uddannelsesprioritet. Og noget af det mest afgørende for, om man gennemfører et studie og bliver dygtig, er altså om man brænder for det,« siger hun.