Intelligent højttaler redder kvinde fra voldsmand

De evigt lyttende såkaldte intelligente højttalere er begyndt at spille en politimæssig rolle i USA. Men de kan også opfylde små pigers største ønsker.

Foto: STAFF

De bliver kaldt for intelligente – de nye højttalere fra bl.a. Amazon, som reagerer på talekommandoer.

Men der er tilsyneladende noget om snakken, for nu har en sådan højttaler muligvis reddet en ung kvindes liv.

Kvinden var kommet op at skændes med sin kæreste i et hus i byen Tijeras lidt uden for Albuquerque i New Mexico, USA. Det udviklede sig til et håndgemæng, og på et tidspunkt fremdrog manden et våben og truede med at slå hende ihjel.

En intelligent højttaler var imidlertid en tavs og konstant medlyttende, og da manden pludselig råbte »Har du ringet til politiet?« forstod højttaleren det som en ordre om at kontakte politiet.

Kort efter var hele huset omringet af kampklædt og bevæbnet politi, som fik overtalt manden til at lægge sit våben og lade sig anholde.

Bagefter sagde den lokale politichef, Manuel Gonzales, til ABC News:

»Den uventede brug af denne teknologi til at kontakte alarmcentralen har formentlig hjulpet med at redde et liv.«

Det er ikke første gang, at en intelligent højttaler har spillet en politimæssig rolle.

Efter længere tids juridisk tovtrækkeri lod e-handels og elektronikgiganten Amazon sig for nylig overtale til at udlevere data opsamlet af en af virksomhedens intelligente Echo-højttalere.

Højttaleren havde stået i et badeværelse i byen Bentonville i Arkansas, hvor en mand blev fundet myrdet i november 2015.

Efter mordet bad politiet Amazon om at få adgang til informationer, der er lagret på Amazons servere fra den specifikke højttaler. Først halvandet år efter accepterede virksomheden, især fordi højttalerens ejer havde givet sit samtykke.

Men det er endnu uklart, om politiet har fundet brugbart bevismateriale fra højttaleren, der i princippet er evigt lyttende via den virtuelle agent Alexa, men som især lytter efter specifikke ordrer fra menneskelige brugere.

Techsitet Gizmodo kan dog også berette, at det nogle gange er så som så med den påståede højttaler-intelligens.

I januar bragte en lokal TV-station i San Diego, Californien, et indslag om en seksårig pige, der angiveligt havde fået en Amazon Echo-højttaler til et bestille et over 1.000 kr. dyrt dukkehus til hende over nettet.

Under indslaget sagde TV-værten:

»Jeg elsker den måde, den lille pige tager det på: Alexa bestilte et dukkehus til mig!«

Det blev af adskillige TV-lyttende højttalere i San Diego-området taget som en opfordring til at forsøge at bestille dukkehuse hjem, hvilket ikke just skabte begejstring blandt højttalernes ejere.

Så noget kunne tyde på, at Amazon i det mindste må gøre deres højttalere så intelligente, at de kan skelne mellem TV-snak og tale fra mennesker få meter borte.

Herhjemme er markedet for intelligente højttalere yderst begrænset, bl.a. fordi Amazon Echo ikke er lanceret på det danske marked.