Integrationsministeriet så bort fra egen retsvurdering

Integrationsministeriet har siden december 2004 vurderet, at EF-domstolen også vil give studerende og selvforsørgende ret til at blive familiesammenført – hvis der kommer en sag. TIP REDAKTIONEN: Er du også blevet vildledt af Udlændingeservice?

Berlingske Tidende har den seneste uge afsløret, hvordan Udlændingeservice har givet vildledende vejledning om reglerne for familiesammenføring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Åndahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Studerende og selvforsørgende danskere har siden 2004 været afskåret fra at blive familiesammenført med en udenlandsk ægtefælle under 24 år på trods af, at de danske myndigheder selv har vurderet, at de er omfattet af reglerne om fri bevægelighed og opholdsret efter nogle få ugers ophold i et andet EU-land.

Integrationsministeriet valgte i stedet at administrere sager med studerende, pensionister og selvforsørgere efter de stramme familiesammenføringsregler i den danske udlændingelov. Det fremgår af et notat fra Integrationsministeret fra 21. december 2004, som Berlingske Tidende er i besiddelse af.

På baggrund af to domme fra EF-domstolen konkluderede Integrationsministeriet, at EF-domstolen i eventuelle kommende sager også ville nå frem til, at gruppen i lighed med arbejdstagere og selvstændige erhvervsdrivende er omfattet af retten til at færdes og opholde sig frit i EU-landene.

Alligevel valgte Integrationsministeriet at se bort fra dets egen retsvurdering med den begrundelse, at spørgsmålet ikke kan besvares med sikkerhed, før EF-domstolen har taget stilling til en konkret sag.

»Danmark har med overvejende sandsynlighed brudt med grundlæggende EU-rettigheder og ville tabe en sag ved EF-domstolen. Ministeriet kommer i notatet med en goddag-mand-økseskaft-fortolkning, og mange studerende og selvforsørgere har efterfølgende været ført bag lyset. Der er intet, der peger i retning af, at EU-rettighederne ikke også skulle gælde ved familiesammenføring,« siger adjunkt ved Syddansk Universitet, Peter Starup, som har en ph.d (lille doktorgrad, red.) i EU- og Udlændingeret.

Minister var overbevist
Selv om Integrationsministeriet i notatet fra 2004 vurderede, at en eventuel EF-dom ville gå Danmark imod, sagde daværende integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) så sent som i december 2006 fra Folketingets talerstol, at hendes jurister var helt sikre på, at den danske fortolkning holder i forhold til EF-retten.

Næstformand i den radikale folketingsgruppe, Morten Østergaard, mener derfor, at Folketingets Ombudsmand bør tage det med i sin undersøgelse af Udlændingeservice.

»EF-dommene betød reelt, at man kunne bruge EU-reglerne til at omgå de nationale regler, og så vælger man at fratage studerende og selvforsørgende muligheden for at bruge reglen om fri bevægelighed. Det er hverken fair eller acceptabelt, at man i den grad fejlfortolker reglerne for at opnå egne politiske mål,« siger Morten Østergaard.

Måtte droppe studier
Formanden for Ægteskab Uden Grænser, Bolette Kornum beklager, at mange danske studerende siden 2004 har måttet afbryde en uddannelse og tage arbejde i andet EU-land for at kunne komme i nærheden af at blive familiesammenført med ægtefællen.

Og Torben Wilken fra foreningen Dansk-nordisk-modstand peger på, at en række sager, der var sat i bero under fortolkningen af de to EF-domme, blev afgjort med tilbagevirkende kraft efter den nye og strammere danske fortolkning. Det skete på trods af, at de pågældende studerende og selvforsørgere havde ret til familiesammenføring på det tidspunkt, de indsendte deres ansøgning.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) siger til Ritzaus Bureau, at hun ikke udtaler sig om Udlændingestyrelsens forvaltning af EU-reglerne, før Folketingets Ombudsmand har undersøgt sagen.