Integrationskonsulenter trues på arbejdet

Døds­trusler har fået integrationskonsulenten og politikeren Manu Sareen (R) til at sige sit arbejde i Københavns Kommune op. For flere andre konsulenter er dødstrusler også en del af dagligdagen. KL er parat til at undersøge problemet.

Forfatter og byrådmedlem Manu Sareen har opsagt sit job som integrationskonsulent efter dødstrusler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

For en række integrationskonsulenter i København og Århus er trusler på liv og helbred fra personer i indvandrerkredse en del af prisen for at udføre deres arbejde.

Senest har politiker og integrationskonsulent Manu Sareen (R) sagt sin stilling som integrationsmedarbejder i Københavns Kommune op per 1. december på grund af dødstrusler. I går fortalte Manu Sareen i Jyllands-Posten, hvordan han i oktober 2006 blev opsøgt på sit arbejde af to velklædte unge mænd, der gav ham en klar besked:

»De var venlige på en pervers måde, da de sagde, at hvis jeg hjalp flere af deres kvinder, ville jeg blive slået ihjel,« siger Manu Sareen om episoden, der førte til, at han blev sygemeldt og måtte kontakte en psykolog.

Manu Sareen genoptog siden sit arbejde, men han og hans familie er stadig så mærket af truslerne, at han nu har valgt at sige op.

Manu Sareen ville i går ikke fortælle mere om episoden til Berlingske Tidende, men blot sige, at han er stået frem i håb om at rejse debat om dødstrusler:

»Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at der er sket et skred på området, og det ikke er rimeligt, at offentligt ansatte skal udsættes for den slags,« siger Manu Sareen.

Han er ikke ene om at have oplevet trusler. Mohammed Rafiq, debattør og forfatter til bøger om bl.a. tvangsægteskaber, har både oplevet trusler og overfald i København som følge af sit integrationsarbejde.

I Århus fortæller leder af Indvandrerrådgivningen Leif Randeris, at han oplever trusler to-tre gange om året, oftest fra familiemedlemmer til de unge indvandrere, han rådgiver:

»Der er en konstant trussel, når man arbejder med disse ting. Jeg er blevet truet med at blive slået ihjel, eller folk har sagt, at de nok skal få ram på mig. Men jeg vælger at ignorere det. Jeg melder det ikke engang til politiet, for jeg tror ikke på, at man får løst problemerne ved at straffe folk,« siger Leif Randeris.

Han mener, at truslerne er svære at komme til livs, men at et godt arbejdsmiljø for de kommunalt ansatte kan sikre, at de ikke bliver for hårdt ramt af de trusler, som mange oplever:

»Det er vigtigt, at medarbejderne har ordentlige arbejdsforhold, så de har den fornødne energi og det overskud, som der kræves for at kunne tackle truende personer. Det duer ikke at være fortravlet. Så bliver man for sårbar,« siger han.

Kommunernes Landsforening (KL) har ikke samlet tal på, hvor ofte ansatte på integrationsområdet udsættes for dødstrusler. Men formanden for KLs Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg, der varetager integrationsområdet, Rødovres borgmester Erik Nielsen (S) er parat til at undersøge omfanget:

»Det er ikke et nyt fænomen, at kommunalt ansatte trues, men det er nok blevet mere råt, idet folk nu også trues på livet. Det vil være en god idé at spørge landets kommunaldirektører, om det her udgør et stigende problem, og hvis det er det, må vi søge at dæmme op for det. For mordtrusler er forfærdelige.«