Instruktør: »De har anholdt mig 32 gange«

På Christiania kan det føre til anholdelse at sige ordet ost, påstår ny film. Politiet afviser.

»Hvad laver du dit tågehorn?« spørger en kampklædt betjent direkte ind i kameraet i dokumentarfilmen om Christiania, `Kulturkrigen.'

Bag kameraet står den selvlærte instruktør Jørn Balther, der med støtte fra Himmelblåfonden og Københavns Amt har filmet konflikten mellem politiet og indbyggerne på Christiania de seneste tre år.

Det har tilsyneladende ikke gjort ham populær hos ordensmagten.

»Jeg har været anholdt mindst 32 gange. Og også tilbageholdt uden der er rejst sag imod mig,« siger Jørn Balther til Urban.

Han fortæller, at han er blevet dømt otte gange - bl.a. for ulydighed.

Dommene har han anket. Han har fire gange fået udbetalt erstatning for at have været tilbageholdt. 20 sager venter på at komme for retten.

»Min intention med filmen er at give folk den samme knude i maven, som folk herude oplever hver dag,« siger Jørn Balther.

`Kulturkrigen' dokumenterer talrige anholdelser og kropsvisitationer på Christiania og hævder, at politiet udsteder bøder for småting, så som at sige ordet `ost' - et slangudtryk for politi.

Det påstås også, at det på Christiania er forbudt at spille Sebastians `Ostesang'.

Politiets talsmand Flemming Steen Munch mener ikke, filmen giver anledning til at ændre politiets adfærd på Christiania. Påstanden om, at det er ulovligt at sige ost afviser han.

»Ordet 'ost' er ikke forbudt, hverken på Christiania eller andre steder. Når vi har konfiskeret ghettoblastere, har det været, fordi lydstyrken var for høj - ikke fordi, der blev spillet Sebastian,« siger han.

»Når Jørn Balther er blevet anholdt, skyldes det nok, at han er gået i vejen for politiets arbejde og ikke har rettet sig efter deres henstillinger,« siger han.

I filmen bliver en person anholdt efter at have fremsagt et digt om oste. Hvorfor bliver han det?

»Hvis en person pisker en stemning op mod politiet og ikke følger deres henstillinger, så er der grund til en anholdelse.«

Kilde: Urban