Inger Støjberg dømt skyldig i Rigsretten: Skal i fængsel i 60 dage

Den tidligere udlændinge- og integrationsminister er blevet dømt skyldig i Rigsretten.

 
Se domsafsigelsen i rigsretssagen mod forhenværende minister Inger Støjberg. Video: Ritzau/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Thi kendes for ret.

Inger Støjberg er netop blevet dømt skyldig i danmarkshistoriens kun sjette rigsretssag. Hun har fået en ubetinget fængselsdom på 60 dage.

Højesteretspræsident Thomas Rørdam forklarer, at flertallet af dommerne i Rigsretten har fundet frem til, at en pressemeddelelse fra 10. februar 2016 er den afgørende faktor for dommen. Det var denne pressemeddelelse, som indeholdt den ulovlige instruks om, at samtlige asylpar skulle adskilles undtagelsesfrit.

»Flertallet finder det bevist, at den praksisændring, som Inger Støjberg besluttede, der skulle administreres efter, er den, der fremgår af pressemeddelelsen,« siger han.

Et flertal af dommerne undsiger samtidig det notat, som Inger Støjberg og hendes forsvarere har brugt som forsvar. Undervejs har Inger Støjberg således argumenteret for, at hun dagen forinden har godkendt et notat dagen, der indeholder undtagelser. Det argument tilsidesætter Rigsretten.

»Flertallet finder det bevist, at notatets ordning blev forladt,« lyder det fra Thomas Rørdam.

»Klar og rigtig dom«

Det er 25 ud af 26 dommere, som har vurderet, at Inger Støjberg er skyldig i en overtrædelse af ministeransvarlighedsloven. Et flertal på 15 dommere fandt, at Inger Støjberg skulle idømmes en ubetinget fængselsstraf.

Det har Rigsrettens formand – højesteretspræsident Thomas Rørdam – mandag klokken 13 bekendtgjort i Rigsrettens lokaler i Eigtveds Pakhus på Christianshavn under tilstedeværelse af Inger Støjberg selv.

Anklager Jon Lauritzen mener, at der er tale om en en »klar og rigtig dom«:

»Det, der er afgørende for os, er, at retten er kommet frem til, at Inger Støjberg er skyldig, og at det er med forsæt. Om det er to eller fire måneder er ikke så afgørende for os.«

Inger Støjberg, der nu står over for 60 dages fængsel, er ikke overraskende utilfreds med dommen. Hun har tidligere slået på, at hendes formål med den omdiskuterede instruks var at hjælpe pigerne, som hun har betegnet som »barnebrude«:

»Jeg er meget, meget overrasket. Det er de danske værdier, der har tabt i dag. Det er ikke bare mig, der har tabt, men de danske værdier,« siger hun.

Højesteretspræsident Thomas Rørdam er formand for Rigsrettens ikke færre end 26 dommere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Historisk punktum

Dermed er der i hvert fald for Inger Støjbergs vedkommende sat et historisk punktum for sagen, der begyndte for snart seks år siden og tidligere er blevet gransket af både Folketingets Ombudsmand og Instrukskommissionen, i medierne og af Folketinget, og som nu er kulmineret med rigsretssagen mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister.

Her har Inger Støjberg været tiltalt for at have overtrådt ministeransvarlighedsloven i sagen om adskillelsen af asylpar, hvor den ene part var under 18 år.

Konkret ved som minister at være ansvarlig for, at Udlændingestyrelsen 10. februar 2016 iværksatte og i op mod ti måneder derefter fastholdt en administration, hvor asylparrene blev tvangsadskilt i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og dansk forvaltningsret.

Anklagerne Anne Birgitte Gammeljord og Jon Lauritzen nedlagde påstand om en ubetinget fængselsstraf til Inger Støjberg på mindst fire måneder, mens den tidligere ministers forsvarere – Nicolai Mallet og René Offersen – omvendt advokerede for en pure frifindelse af deres klient.

139 folketingsmedlemmer stemte for

Det var Folketinget, der som anklagemyndighed i februar valgte at rejse tiltale mod Inger Støjberg.

139 folketingsmedlemmer stemte for – og 30 imod – at sætte Rigsretten i funktion for første gang i 26 år og siden Tamilsagen mod tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen (K).

Det skete i forlængelse af, at Instrukskommissionens halvanden måned tidligere havde afleveret sin delberetning om sagen.

Samtlige partier i Folketinget med undtagelse af Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige stemte for rigsretssagen, herunder Inger Støjbergs daværende parti, Venstre.

Foruden Inger Støjberg selv stemte yderligere otte menige medlemmer af Venstres folketingsgruppe samt tidligere statsminister og løsgænger Lars Løkke Rasmussen dog imod rigsretssagen.

Afgørelsen i rigsretssagen har været ventet med uhyre megen spænding på Christiansborg – ikke mindst set i lyset af den ledige formandsstol i Dansk Folkeparti, hvor flere medlemmer har bejlet kraftigt til, at Inger Støjberg burde melde sig ind i partiet.

Opdateres …