Ingen vil tale med Frøken Klokken

Frøken Klokken modtager så få opkald, at hun ikke giver overskud. Læs, hvorfor tjenesten alligevel bliver holdt i live.

Sådan så den oprindelige Frøken Klokken-maskine ud, før Marianne Germers velkendte røst blev digitaliseret i 1993. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Elleve nitten og halvtreds - DUT.

Hele Danmarks Frøken Klokken taler ufortrødent videre, når man ringer til TDC's telefontjeneste på det for mange danskere ukendte nummer 70 10 11 55. Danmarks største teleselskab har ingen planer om at lade Frøken Klokken gå på pension, som det tidligere i år skete i Norge og er på vej til at ske i USA. Og det på trods af at tjenesten dagligt modtager så få opkald, at den ikke længere giver overskud.

- Vi har bestemt ingen planer om at droppe tjenesten. Der er trods alt stadig nogen, der ringer til Frøken Klokken, siger Mette Honoré fra TDCs pressesekretariat.

TDC kan ikke oplyse, præcis hvor mange der dagligt ringer til tjenesten, men faktum er, at Frøken Klokken ikke er nogen stor forretning for TDC.

- Frøken Klokken er en institution, der hviler i sig selv. Et nationalklenodie, hvis stemme alle kender, så derfor er det ikke noget, vi bare lukker ned, siger hun.

Da tjenesten var på sit højeste, var der op mod 20.000 opkald til Frøken Klokken i døgnet. Det var dengang telemonopolet TeleDanmark havde sin storhedstid og nummeret var nemt at huske: 0055.

Siden blev Teledanmark delvist privatiseret og af konkurrencehensyn, blev selskabet tvunget til at ændre de huskevenlige servicenumre til ottecifrede størrelser, som kun få husker på rygraden.

I 1939 indførte KTAS den første udgave af Frøken Klokken som siden blev landsdækkende. Et sindrigt glaspladesystem holdt styr på de 8640 klokkeslæt, som var indtalt af Anna Sommer Jensen. Den 4. februar 1970 blev systemet og stemmen skiftet, så det nu var Marianne Germers tidløse stemme, der blev afspillet ved hjælp af en magnettromle og 12 tonehoveder.

I 1993 blev tjenesten digitaliseret, men den dag i dag er det stadig Marianne Germer der taler, når du ringer til Frøkken Klokken. Uret styres af radiosignaler fra Frankfurt am Main og dermed er synkroniseret med det internationale tidssignal.