Ingen sikring til ugifte i ny lov

Ugifte par er ikke sikret arveret i forhold til hinanden i ny lov - 'skriv et testamente', lyder opfordringen.

Lever du papirløst, risikerer du at miste bilen og huset, hvis din partner dør. I juridisk forstand er I nemlig to fremmede mennesker for hinanden.

Du arver intet, hvis I ikke har skrevet testamente, skriver morgenavisen dato.

En ny arvelov skulle ellers have ændret på dette, men regeringen har afvist at følge rådene fra de juridiske eksperter og give papirløse automatisk arveret. Dermed svigter man de næsten 600.000 mennesker, som bor sammen papirløst.

Det mener en ekspert i arveret, lektor Rasmus Feldthusen fra Københavns Universitet.

»Jeg ved fra mine otte år i Københavns Retshjælp, at mange af de her mennesker faktisk tror, at de arver hinanden. Det kan have katastrofale økonomiske og personlige konsekvenser for de efterlevende, hvis arven falder i de forkerte lommer, fordi der ikke er skrevet testamente i tide,« siger han til morgenavisen dato.

Mange steder i lovgivningen er der regler om, at papirløse og papirgifte ligestilles efter to års samliv. For eksempel i lejeloven og i lovgivningen om pensioner. Men altså ikke, når det gælder arv. Derfor har et juridisk ekspertudvalg foreslået, at papirløse får ret til at arve hinanden, hvis de har børn sammen og har boet sammen i to år.

Men det vil regeringen ikke, og nu fyger hårde ord gennem gangene på Christiansborg.

Justitsminister Lene Espersen (K) skriver i en bemærkning til sit lovforslag, at der skal være »forskel på et ægteskab og et ugift samliv«, mens Socialdemokraterne tager stærk afstand fra den holdning.

»Vi skal tilstræbe, at loven er et spejlbillede af, hvordan det danske samfund ser ud,« siger Lissa Mathiasen, som er medlem af Folketingets Retsudvalg for Socialdemokraterne.

»Vi skal ikke moralisere og forholde os til, om folk er gift eller ej.«

Men kritikken afvises fra regeringssiden.

»Det har ikke et klap med moral at gøre,« siger Venstres Birthe Rønn Hornbech.

»Folk kan bare skrive et testamente. Vi blander os ikke i, om de gifter sig. Folk kan have så mange grunde til ikke at gifte sig - for eksempel at de ikke ønsker at give deres partner en legal arveret.«

Rasmus Feldthusen mener, at man skal gå endnu videre, end arvelovsudvalget ville, og give arveret til alle par, der har boet sammen i to år, uanset om de har børn eller ej, og uanset om de er af forskelligt eller samme køn.Kilde: dato