Ingen mørke modeller på danske forsider

I år har der ikke været en eneste ikke-hvid model på forsiderne af de danske dameblade. Bladene mener ikke, der er salg i de mørke modeller, vurderer en ekspert.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Metroxpress har gennemgået alle årets udgivelser fra ALT for damerne, Elle, Eurowoman, Costume, Cover, Femina og Woman, og ingen af dem har haft så meget som én mørk model på forsiden.

Det er dog ikke et bevidst fravalg, forklarer Tina Nikolaisen, der er chefredaktør på ALT for damerne:

»På ALT for damerne går vi efter en række faste parametre som imødekommenhed, glimt i øjet og udstråling til forsiden. Vi kigger ikke efter etnicitet, men efter den kvinde med den stærkeste udstråling,« skriver hun i en mail til metroxpress.

Hun fortæller dog også, at redaktionen for nylig snakkede om, at bladet »kunne afspejle vores samfund bedre i forhold til etnicitet«.

Den køber Karen Klitgaard Povlsen, lektor i medievidenskab, ikke:

»Det korte svar er, at dem der laver modebladene, ikke tror, der er salg i det. Danmark er jo et lille land, og de fleste modemagasiner henvender sig til yngre læsere. Her gælder det om at være så hvid, så ung og så tynd som muligt.«

Et multikulturelt mediebillede har lange udsigter.

»Der er en modvilje mod at træde uden for standarden i alle dele af modebranchen. De etniske kvinder, der slår igennem, har ofte vestlige proportioner. Måske kommer det til at ændre sig, men det ligger langt ude i fremtiden,« mener Else Skjold, modeforsker ved Designskolen Kolding.

Modebladenes fravalg af etniske modeller forarger Ayan Mouhoumed, der er chefredaktør på onlinemagasinet Ethniqa, som henvender sig til danske kvinder med anden etnisk baggrund.

»Det er ærgerligt, at magasinerne ikke kan se ud over deres egen næsetip, for sådan ser Danmark ikke ud. Danske kvinder kommer i alle farver,« siger hun.

Mouhoumed mener, at det er et demokratisk problem, at man fravælger dele af befolkningen.

»Man burde kunne spejle sig i medierne. Hvis man kun ser langbenede, blåøjede blondiner, så tænker man »Hvor passer jeg ind?«,« siger hun.

Ud over ALT for damerne har metroxpress - forgæves - kontaktet Elle, Eurowoman og Costume.

BNB