Ingen kritik efter listeriabefængt tzatziki til skolebørn

Den københavnske skolemadsordning EAT får ingen anmærkninger fra Fødevarestyrelsen, efter at tusindvis af skolebørn har fået serveret tzatziki, der var inficeret med listeria.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

3.000 skolebørn i hovedstaden fik serveret listeriainficeret tzatziki i sidste uge, men den københavnske skolemadsordning EAT har ikke gjort noget galt i den forbindelse.

Det konkluderer Fødevarestyrelsen efter at have undersøgt forløbet, fortæller fødevarechef Bjørn Wirlander.

»Vi har konstateret, at virksomheden har gjort, hvad den skulle, i denne her situation. For at vi kan komme efter nogen og give en sanktion, skal vi have dokumentation for, at man har handlet uagtsomt eller med forsæt. Og det er der ikke noget, der tyder på, at virksomheden har gjort. Derfor får de ingen anmærkninger,« siger han.

EAT Skolemad serverer hver dag frokost for børn på 40 forskellige skoler i København, og den listeriabefængte ret blev tilberedt i EATs centralkøkken.

Fødevarestyrelsen udtog i sidste uge en rutinemæssig prøve, og det var den, der viste, at en tzatziki produceret af EAT var inficeret med listeriabakterier. Den var blevet serveret for i alt 3.000 skolebørn.

Svaret på prøven kom fredag, og herefter kontaktede EAT alle skolerne og fik dem til at trække det, der var tilbage af tzatzikien, tilbage.

»Vi har ikke set nogen tegn på uagtsomhed. Virksomheden har med det samme reageret og kontaktet aftagerne af produktet. Der er ikke rigtig noget at komme efter. Selvom maden er spist, tager de alligevel kontakt til skolerne, og derudover har de sørget for at rengøre og desinficere køkkenet grundigt,« siger Bjørn Wirlander.

Men hvor kom listeriabakterien så fra?

»Det er meget svært at svare på. Der er to muligheder: Enten er den kommet ind sammen med agurken og hvidløget, som blev brugt til tzatzikien, eller også er den allerede i køkkenet. Det kan være i et afløb eller lignende,« forklarer Bjørn Wirlander.

Da der ikke er noget tilbage af de råvarer, der blev brugt til den listeriainficerede tzatziki, kan Fødevarestyrelsen ikke undersøge, om listeriaen er opstået her. Til gengæld kan styrelsen kontrollere EATs køkken, og her har man taget forskellige prøver, som man forventer svar på i løbet af de kommende dage.

»Det kan være, at der har været en listeriabakterie i et afløb i en vask, og når man så har stået og vasket grøntsagerne, er bakterien på den måde blevet sprøjtet op på dem,« fortæller fødevarechefen.

Men hvis det så viser sig, at der er listeria i et afløb i køkkenet, kan EAT så ende med at få en anmærkning alligevel?

»Det bygger alt sammen på hypoteser. Men jo, man kan jo ikke udelukke, at der er et eller andet, der kunne have været bedre. Det kan man bestemt ikke udelukke,« siger Bjørn Wirlander.

Han understreger samtidig, at ingen af børnene skal være bange for at have spist tzatzikien.

»Dem, der er i risikogruppen for sådan noget her, er folk, der er alvorligt svækkede af sygdom i forvejen. Og det er man jo ikke som et sundt og rask skolebarn. Der er ingen grund til bekymring,« betoner Bjørn Wirlander.