Ingen kommuner lever op til mål om mæslinge-vaccination

Ifølge Statens Serum Institut er det typisk socialt svage forældres børn, der ikke bliver vaccineret. Men også i nogle velstillede kommuner misser børn vaccinationen mod mæslinger, viser opgørelse.

Arkivfoto. Skal mæslinger udryddes, kræver det ifølge WHO, at 95 procent af en børneårgang vaccineres. Men det lever ikke en eneste af landets kommuner op til, viser en opgørelse, som Berlingske Research har lavet på baggrund af Statens Serum instituts tal for de seneste fem børneårgange. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ser ikke for godt ud i landets kommuner, når det gælder om at vaccinere børn mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.

Værst ser det ud på Samsø, hvor kun tre ud af fire børn i den relevante aldersgruppe de seneste fem år er blevet vaccineret med MFR1-vaccinen.

Myndighederne anbefaler, at vaccinen gives til børn, når de fylder 15 måneder.

Skal mæslinger udryddes, kræver det ifølge WHO, at 95 procent af en børneårgang vaccineres. Men det lever ikke en eneste af landets kommuner op til, viser en opgørelse, som Berlingske Research har lavet på baggrund af Statens Serum instituts tal for de seneste fem børneårgange.

»Der er nogle kommuner, der klarer det bedre end andre. Men selv i de kommuner, der klarer det bedst, er der plads til forbedring,« siger Palle Valentiner-Branth, der er afdelingslæge på Statens Serum Instituts afdeling for infektionsepidemiologi.

Grafik: Se, hvor mange børn der vaccineres i din kommune

Lolland og Læsø ligger nummer to og tre på listen over kommuner, hvor forældrene er dårligst til at få vaccineret deres børn mod sygdommene.

Gentofte ligger under middel

Også nogle af landets mest velstillede kommuner halter bagefter. I Gentofte og Fredensborg er i gennemsnit vaccineret ca. 84 procent af de børn, der burde være vaccineret - set i gennemsnit over de seneste fem år. Og det er ikke tilstrækkeligt, hvis sygdommene skal til livs.

Egedal er den kommune, hvor forældrene er flinkest til at vaccinere deres børn. Her er 91 procent af de ca. 15 måneder gamle børn blevet vaccineret.

På landsplan har 88 procent af børnene fået vaccinen mod mæslinger, fåresyge og røde hunde de seneste fem år.

Omvendt er ca. 36.000 børn ikke registreret som vaccineret i fem-års-perioden.

Myndighederne anbefaler, at et barn vaccineres efter 15 måneder og en gang mere efter 4 år. Ca. 30 procent af børnene går glip af en af vaccinerne.

Børn af socialt svage forældre bliver ikke vaccineret

Ifølge seruminstituttet er det typisk socialt svage forældre, der undlader at lade deres børn blive vaccineret.

»Undersøgelser har vist, at hvis du er dårligt uddannet eller er arbejdsløs, så vil du have en lavere tilslutning til vaccinationsprogrammet. Når det er sagt, så kan jeg godt se en tendens til, at Gentofte og andre velstillede kommuner ligger marginalt lavere end landsgennemsnittet,« siger Palle Valentiner-Branth.

Som Berlingske beskrev mandag, er den hyppigste årsag til manglende vaccination, at forældrene simpelthen glemmer det.

Bemærk, at vaccinationstilslutningen i virkeligheden ligger 3-4 procentpoint højere, end tallene viser, fordi eksempelvis udenlandske vaccinationer ikke registreres. Det ændrer dog ikke ved, at vaccinationstilslutningen i stort set alle landets kommuner ikke når målet på 95 procent. Underrapporteringen kan muligvis betyde, at en lille håndfuld kommuner ligger på 95 procent i tilslutning til MFR1-vaccinationen, set i gennemsnit over de seneste fem år.