Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Politiet står uden kontante spor af gerningsmand eller -mænd til det voldsomme overfald torsdag morgen på overvagtmester Bjarne Nielsen fra statsfængslet i Nyborg. I weekenden sættes en ekstra styrke ind på at opklare sagen, som sættes i forbindelse med et overfald fornylig på fængslets inspektør.
Kriminalpolitiet leder efter en ældre rød Toyota Corolla sedan-model, måske årgang 1985 eller 1986, som ved seks-tiden blev set med to mænd af bodybuilder-type i kvarteret omkring gerningsstedet på Pilestræde 2 i Ullerslev på Fyn. Her blev overvagtmesteren kort efter gennemtævet med fire-fem slag i hovedet, netop da han bøjede sig ned for at åbne sin garage.
Han har fortalt, at han lige ud gennem øjenkrogen nåede at se en mørkklædt person, måske i dynejakke med hætte, før slagene ramte ham. Han er ikke i livsfare, men var i går stadig indlagt til behandling og observation, oplyser politiet.
Man vil stadig gerne høre fra vidner i området eller folk, der har en idé om, hvem der kan have begået forbrydelsen. Kun få har henvendt sig til politiet, og det har ikke givet nogen spor. Nu håber politiet på positive resultater af tekniske undersøgelse, og i weekenden arbejder en styrke med assistance fra rigspolitiet og Odense politi på at afsløre voldmanden eller -mændene.
Forsorg i dyb krise
De brutale og opsigtsvækkende overfald på fængselscheferne giver politiske dønninger. Socialdemokraternes retspolitiske ordfører, Lissa Mathiassen, opfatter overfaldene som symptom på en kriminalforsorg i dyb krise.
Hun efterlyser en hurtig flerårsaftale, som kan sikre en »fornuftig udvikling af fængselsvæsenet« og kræver, at de ansatte skal kunne arbejde uden fare for liv og lemmer. Hun bebrejder justitsminister Lene Espersen (K), at hun ikke vil give nye bevillinger og efterlyser en »helt anden holdningsbearbejdning« i fængslerne.
Justitsministeren erklærer sig meget oprørt over de grove overfald, og hun anser det for vigtigt, at politiet gør, hvad der er muligt, for at opklare sagerne.
I Kriminalforsorgen gennemgår en arbejdsgruppe i forvejen risikofaktorer for at begrænse vold og trusler. Dansk Folkepartis Per Dalgaard fortryder en del af sin udtalelse i går og siger:
»I forbindelse med artiklen i Berlingske den 10. januar 2003 er jeg citeret for at have sagt, at der må være tale om »mørkt farvede personer«. Denne udtalelse var en tanketorsk, og jeg beklager den fornærmelse, den måtte have medført over for mange mennesker.«