»Ingen gider lytte til kriminelle«

21-årige Sami Azou står midt i alle de problemer, værdidebatten handler om.

For at gøre værdidebatten mere konkret, engagerer Berlingske Tidende 3 personer, der skal kommentere den nuværende værdidebat. Sami Azou skal sende stafetten videre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Værdidebat er ikke et ord, det falder Sami Azou naturligt at bruge. Tværtimod.

Til gengæld har den 21-årige pædagogstuderende tusind ord på tungen, når det gælder ghetto-planer, racisme, praktikpladser, bandekrig, hærværk og politiet. Sami Azou er født og opvokset i Mjølnerparken på Ydre Nørrebro. Han er søn af en lægeuddannet palæstinenser, der har opfostret fem børn på overførselsindkomst.

Sami Azou har været flaskedreng i Føtex, taget HF og er nu i gang med en pædagoguddannelse samtidig med, at han arbejder i ungdomsinstitutionen Sjakket på Ydre Nørrebro. Han har med andre ord begge ben plantet lige midt i den virkelighed, som den såkaldte værdidebat dybest set handler om: Integrationen af indvandrere med muslimsk baggrund i det danske velfærdssamfund.

TV: Mjølnerparken: Vi bærer også selv et ansvar

»Når jeg hører ordet »værdidebat«, tænker jeg på alle de barnlige udtalelser, der kommer fra Folketinget og politikerne. Om at de vil rive boligblokkene ned. At de vil forbyde arabiske kanaler. At de vil fjerne parabolerne i ghettoerne,« siger Sami Azou, som i de seneste uger er blevet talsmand for de unge i Mjølnerparken og de omkringliggende kvarterer.

»Vi satte os ned og talte om, at vi bliver nødt til at tage kampen mod Pia Kjærsgaard og statsministeren op i medierne. Det er klogere at gøre det på den måde end at protestere gennem hærværk. Der er jo ingen, der lytter til kriminelle,« siger Sami Azou.

Han hilser på alle, han passerer, da han tager Berlingske Tidende med på en tur gennem det sociale boligbyggeri.

»Folk her i Mjølnerparken har fået nok af hele tiden at høre om deres kvarter som et forfærdeligt sted, der er præget af kriminalitet. Mjølnerparken er et fint sted at bo, men vi har nogle problemer. Både med hærværk og med at folk ikke kan få arbejde,« siger Sami Azou og vender tilbage til statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) idéer om, at det kan være nødvendigt at rive boligblokke ned i nogle af de hårdest belastede områder.

»Drop nedrivning af boliger«

»Hvad vil man så gøre med alle de mennesker, der bor i Mjølnerparken? Der er 110 opgange med 10 lejligheder i hver. Og i hver lejlighed er der fire-fem børn. Det vil koste over 100 mio. at rive Mjølnerparken ned. Hvad med at bruge nogle af alle pengene på at give dem en god klub, sådan at de har et sted at gå hen, når de har fri fra skole kl. 14?,« siger Sami Azou i Sjakkets lokaler på Skaffervej.

Bygningerne her oser i sig selv af masser af velvilje fra det officielle Danmarks side. Den gamle fabrik er renoveret ved hjælp af donationer fra fondene Realdania og Egmont og Københavns daværende overborgmester Ritt Bjerregaard (S) holdt hovedtalen ved indvielsen. Men de mange penge og de gode viljer har ikke løst problemerne af den grund.

»Vi har haft megen kriminalitet i lang tid, fordi krigen mellem HAerne og AK 81 og indvandrerbanderne på den anden side førte til ballade. Det var både vold og handel med hash. Men nu har beboerne - folk i Sjakket og »onklerne« ovre i Mjølnerparken - selv taget affære. Og derfor har der ikke har været noget ballade i tre-fire uger. Lad os håbe, at det fortsætter,« siger Sami Azou.

Sami Azou giver »Værdistafetten« videre til sin tidligere rektor på HF-Centret Efterslægten, Anne Frausing. Læs i morgen interview med Anne Frausing om hendes opfattelse af de grundlæggende værdier i Danmark.