Ingen frihed til 18-årig terrormedhjælper i denne omgang

En 18-årig mand, sigtet for at have bistået Omar El-Hussein ved vinterens terrorangreb i København, skal fortsat sidde varetægtsfængslet. Det fastslår Østre Landsret mandag.

ARKIVFOTO. Politiet holder vagt foran Krudttønden på Østerbro i København mandag morgen 16. februar 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 18-årig mand, der er mistænkt for at have hjulpet gerningsmanden Omar El-Hussein med at udføre angrebene i København i februar, skal fortsat sidde varetægtsfængslet.

Tre dommere fra Østre Landsret har mandag stadfæstet Københavns Byrets kendelse fra 18. juni. Her blev den 18-årige sammen med fire andre mænd endnu engang idømt fortsat varetægtsfængsling i terrorsagen, der rystede hele nationen 14.-15. februar.

»Jeg er selvfølgelig glad for, at landsretten har valgt at stadfæste kendelsen,« siger specialanklager ved Københavns Politi Stig Fleischer til Berlingske.

Han har endnu ikke modtaget en begrundelse for, hvorfor Østre Landsret, der afholdt retsmødet for lukkede døre, har valgt at stadfæste dommen.

Hidtil har dommerne i byretten slået på, at der er begrundet mistanke om, at de sigtede har gjort sig skyldige i anklagerne, samt at der er risiko for, at de fem kan forpurre efterforskningen, der fortsat står på, hvis de bliver løsladt.

Det kom desuden frem under retsmødet mandag, at der fortsat er vidner, som ikke er identificeret af politiet endnu. Specialanklager Stig Fleischer kunne dog efter retsmødets afslutning ikke komme yderligere ind på detaljerne og henviste til de lukkede døre i sagen.

18-årig mistænkt for at skaffe våben

Den unge mistænkte er - som de fire andre mænd - sigtet efter straffelovens bestemmelser om medvirken til drab og drabsforsøg. Som bekendt lykkedes det Omar El-Hussein at skyde den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard foran Krudttønden på Østerbro samt den 37-årige Dan Uzan, der bevogtede den jødiske synagoge i Krystalgade i Indre By, ligesom han sårede i alt seks politifolk.

Den 18-årige er desuden sigtet for at have skaffet Omar El-Hussein mindst én kniv samt en skudsikker vest. Derudover mener politiet, at han har været med til at skaffe den M 95-riffel af vejen, som den 22-årige gerningsmand brugte under angrebet mod Krudttønden.

Den 18-årige mand er i forvejen kendt af politiet og blev i februar 2014 dømt for blandt andet at overtræde våbenloven. Han blev anholdt af politiet 27. februar 2015 og har siddet varetægtsfængslet lige siden.

Trods det at sagen har været efterforsket i små fem måneder, er det fortsat ikke mange detaljer, der slipper ud i offentligheden. Mens politiet åbent mistænker de fem sigtede for i varierende grad at have skaffet Omar El-Husseins våben, som han brugte foran synagogen, er der endnu ingen oplysninger om, hvordan M 95-riflen er landet i hænderne på Omar El-Hussein.

Den 18-årige er ligesom de andre ikke sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det kan dog stadig komme på tale, men hidtil har der kun været foretaget småjusteringer i sigtelserne.

Efter et retsmøde i april om fristforlængelse af varetægtsfængslingerne af de fem i Københavns Byret udtalte specialanklager Stig Fleischer, at det altid er en mulighed at ændre sigtelserne, så terrorparagraffen bliver tilføjet.

»Men der skal være en juridisk vurdering af, hvorvidt det, de har hjulpet med, er terror. Og så skal vi være færdige med den fulde efterforskning, før vi træffer den beslutning. Og det kan jeg ikke sige, hvornår vi er,« lød det i Københavns Byret.