Ingen forklaring på togulykke

Der vil formentlig gå flere måneder, før man kender årsagen til lørdagens togulykke ved Tølløse. En blev dræbt, og to togførere - den ene en elev - kom alvorligt til skade. Togdriften blev først genoptaget lørdag aften.

Én blev dræbt og to alvorligt såret, da en lastbil og et tog kolliderede i går på linjen mellem Kalundborg og Roskilde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Hagemann Bro.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En blev dræbt, og en lokofører og en lokoførerelev kom begge alvorligt til skade, da et IC3-tog og en lastbil i går med stor kraft tørnede sammen i en bevogtet jernbaneoverskæring med bomme og advarselslys nær Tølløse på Midtsjælland.

Ulykken skete nogle få minutter i syv og skabte store forsinkelser på linjen mellem Kalundborg og Roskilde. DSB indsatte busser mellem Holbæk og Roskilde, og først tidligt i går aftes kørte togene normalt igen.

Årsagen til ulykken kendes ikke. En forklaring kunne være, at lastbilchaufføren på grund af tåge overså signalerne. En anden kunne være, at signalet var i stykker. På ulykkesstedet kunne man se, at bommene i den ene side af overskæringen var gået ned, mens de i den anden side var blevet revet væk i forbindelse med ulykken.

Efter sammenstødet brød lastbilen i brand og udbrændte totalt. Havarikommissionen for jernbaneulykker, politi og bilinspektion arbejdede i lørdag på at kortlægge ulykken, men der kan gå flere måneder, før årsagen til ulykken er fundet.

»Lige nu står vi med et kompliceret puslespil. Lastbilchaufføren er død, så han kan ikke give noget svar. Vi skal have stykket alle oplysninger fra tog, fjernstyringscentral og ulykkessted sammen, og det kan godt tage fra et halvt til et år at bearbejde det,« siger Søren Groth, vagthavende i Havarikommissionen.

Elev i koma
Han regner ikke med, at der vil blive lavet en foreløbig rapport. Det gør Havarikommissionen kun i de tilfælde, hvor årsagen til en ulykke er generel, og at man derfor skal gribe ind for at undgå lignende ulykker, men det er der ikke noget, som tyder på er tilfældet her, siger Søren Groth.

Der var i alt 25 personer i toget. Syv tilskadekomne måtte køres på hospitalet, og heraf kunne de fem i lørdag tage hjem efter endt behandling. Togets fører og en lokoførerelev, som også var i togets førerhus, da ulykken skete, kom alvorligt til skade. Eleven lå i går fortsat i koma på Holbæk Sygehus, men hans tilstand blev betegnet som stabil. Lokoføreren blev overført til Glostrup Sygehus med brud på rygsøjlen. En person, formentlig lastbilchaufføren, blev dræbt ved ulykken, men den afdødes identitet var ikke endnu ikke fastslået ved redaktionens afslutning.

Efter ulykken blev passagerene kørt til den nærliggende præstegård i Soderup, hvor præsten og krisepsykologer fra DSB tog sig af dem. Flere af passagerene i toget var DSB-ansatte, som var på vej til arbejde.

Hele sikkerhedssystemet ved overskæringen blev ødelagt ved ulykken, og når Banedanmark forholdsvist hurtigt kunne åbne sporene igen, skyldes det, at man har lukket overskæringen og lavet omkørsel for trafikanter.

Holbæk Kommune har afspærret Bukkerupvej for trafik, hvilket formentlig vil være gældende de næste otte dage. Afspærringen skyldes, at lyssignaler og bomme ved overkørslen er ødelagt som følge af uheldet. Banedanmark har på sine egne banestrækninger – minus privatbanerne – i gennemsnit årligt 12 uheld i overskæringer, heraf to med dødelig udgang. Uheldet i går er det sjette uheld i år, og det første med dødelig udgang.