Ingen askeproblemer i dansk luftrum

Askeskyen driller i Europas sydvestlige hjørne. Skyen kan hen under aften bevæge sig ind i dansk luftrum, men der bør alligevel kunne flyves.

Askeskyen får ifølge de seneste prognoser ikke inflydelse på dansk luftrum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den islandske vulkans askehale ligger ifølge de seneste prognoser fra DMI syd for Danmark og kan hen imod aften bevæge sig fra Polen mod Bornholm. Men det vil ifølge meteorolog Tine Pedersen umiddelbart ikke skabe problemer:

- Det ser ud til at være meget små koncentrationer. Så det ser umiddelbart ikke ud til at påvirke det danske luftrum, siger hun.

De seneste prognoser er positive

Det bekræfter Naviair, der kontrollerer det danske luftrum. Ifølge deres seneste prognoser vil asken ikke berøre det danske luftrum de næste 18 timer:

- Rent beflyvningsmæssigt er der ingenting, der indikerer, at der ikke skulle kunne flyves ud af dansk luftrum, siger vagthavende Jan Eliassen.

Han fortæller, at hvis asken i så fald skulle ramme dansk luftrum, vil det være i det såkaldt zone 2 luftrum, hvor luftfartselskaberne har fået lov til at flyve under
forudsætning af, at de opererer inden for de regler og procedurer, som
statens luftfartsvæsen og EU transportministre har udstukket.

Sådan bevæger skyen sig (artikel fortsætter under)

Ingen lufthavne lukket

Indtil videre ligger det meste af askeskyen ude i Atlanten vest for de Britiske Øer. Her er askekoncentrationen, ifølge Eurocontrol, så høj, at det er nødvendigt at omdirrigere flyruter, hvilket vil forårsage forsinkelser.

Derudover ligger der en asketunge ind over det sydlige Spanien, ind mod Sydfrankring og ind over Norditalien. Det er dog ifølge DMI kun Sydspanien, der er udsat:

- I forhold til koncentrationsmængden er det mest ned over det sydlige Spanien, at der kunne komme nogle problemer med flyvningen, vurderer meteorolog Tine Pedersen.