Ingen aske over Danmark - lige nu

Aske har lukket luftrummet over det nordlige Irland, men kommer indtil videre ikke til at spille ind over for dansk flytrafik. London rammes måske mandag.

Aske har lukket flere lufthavne i Nordirland og risikerer at lukke Heathrow i London, men får indtil videre ikke indflydelse på dansk luftrum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aske fra den islandske vulkan har endnu en gang slået til og lukket alle lufthavne i Belfast i Nordirland, samt lufthavnen Isle of Man's Ronaldsway, skriver BBC. Lufthavnene i Belfast er indtil videre lukket til klokken 14 dansk tid.

Ingen påvirkning på dansk luftrum

Asken kommer dog ikke til at have indflydelse på danske flyvninger, fortæller pressemedarbejder hos Naviair, Helle Koesbøll:

- Der er slet ikke nogen prognose på det danske luftrum, der tilsiger, at der skulle ske noget som helst. Så det ser helt i orden ud, siger hun.

Samme melding lyder fra kommunikationschef hos Statens Luftfartsvæsen, Thorbjørn Ancker:

- Der vil fortsat ikke være nogen restriktioner i dansk luftrum søndag og mandag, som det ser ud lige nu. Vi er afhængige af både vulkanens aktivitet og vind og vejr, så det er selvfølgelig med forbehold for, at det kan ændre sig, siger han.

Vestenvind kan have betydning

For selv om askeskyen i denne omgang ikke rammer Danmark, tyder det ifølge Thorbjørn Ancker på, at en vestlig vind skal passere Danmark mandag og tirsdag.

- Hvis vinden er, som den er nu, kan vi risikere, at vi kommer i zone to natten til tirsdag eller i løbet af tirsdagen, hvor man fortsat må flyve med motorfabrikantens godkendelser. Og da alle luftfartsselskaber har fået den, så vil det forsat ikke betyde restriktioner som sådan, siger han og understreger, at problemer for dansk luftrum først vil opstå, hvis Danmark ligger i zone et, hvor askekoncentrationen er så høj, at man ikke må flyve.

- Den situation ser ikke ud til at opstå de nærmeste par dage. Så vi krydser alle sammen fingre for, at vinden drejer enten mere i nord eller syd.

Hold dig opdateret

Ingen restriktioner i dansk luftrum betyder ikke, at man som passager ikke skal holde sig opdateret, og Thorbjørn Ancker anbefaler alle, der skal rejse i Europa at checke med sit luftfartsselskab:

- Hvis man skal nogen steder hen i Europa, f.eks. England eller Irland, så kan man risikere, at flyene er aflyst, forsinkede eller omlagt. Så det er fortsat en god idé at checke med sit luftfartsselskab, om der skulle være nogle restriktioner i forbindelse med asken her.

Heathrow lukker måske

Prognoser tyder på, at asken måske vil ramme britisk luftrum mandag og tirsdag, og lørdag meddelte de britiske myndigheder, at det sandsynligvis blive nødvendigt at lukke den travle lufthavn Heathrow i London i en periode.