Ingen afviste irakere er sendt til Basra

Selv om yderligere 26 irakiske tolke i rå er rejst frivilligt hjem til Basra, så er det ikke sikkert, at alle andre kan tage dertil, siger Dansk Flygtningehjælp.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark har endnu ikke sendt nogen afviste irakiske asylansøgere tilbage til Basra i det sydlige Irak. Det bekræfter politiinspektør Christen Østergaard fra Rigspolitiet.

Basra har ellers været frivilligt hjemrejsemål for nogle af de 394 irakiske tolke, der i 2007 og 2008 kom til Danmark og fik asyl efter at de havde arbejdet for de danske styrker i regionen. Men kun meget få af de afviste irakiske asylansøgere - som bl.a. opholder sig i Brorsons Kirke fordi de netop ikke vil rejse hjem frivilligt - kommer fra Basra-regionen.

Bare seks af de i alt ca. 250 irakiske asylansøgere, der står til hjemsendelse, kommer fra den region, og kun ganske få af dem er indtil nu accepteret af de irakiske myndigheder til hjemsendelse. De øvrige afviste irakere kommer overvejende fra de seks regioner i Irak, som UNHCR, FNs flygtningeorganisation, fraråder at tvangshjemsende asylansøgere til.

Frivilligt til Basra
De tidligere tolke far Irak, der alle fik asyl en bloc, er ikke alle faldet til i Danmark. Berlingske Tidende skrev sidste år i november, at over 100 havde forladt Danmark igen og rejst tilbage. Nu er tallet på de hjemvendte oppe på 138, skriver Jyllands-Posten.

De irakiske tolke rejser først og fremmest hjem, fordi sikkerheden i Basra-området er forbedret betragteligt, siger Vagn Larsen, der er repatrierings-konsulent for Dansk Flygtningehjælp.

Men det betyder ikke, at man så bare kan sende irakere over en kam tilbage til Basra, forklarer han.

Irakere er ikke bare irakere
- Normalt kan man ikke flytte folk til andre steder end der, hvor de kommer fra, så vil de bare blive interne flygtninge i eget land, siger Vagn Larsen.

- Det er vigtigt at se dette fra en individuel synsvinkel. Irakere er ikke bare irakere, og Basra er ikke bare Basra. Det, at nogle er rejst tilbage, betyder ikke at alle kan rejse tilbage til det samme område, siger han.

Vagn Larsen forklarer, at der er mange forskellige lag i konflikten med elementer som klaner mod klaner og familier mod familier foruden religion og kampen mod det tidligere styre.