Information vinder Cavling-prisen

Cavling-prisen 2011 går til dagbladet Information for artiklerne, der fældede Birthe Rønn Hornbech.

Danmarks fornemmeste journalistpris - Cavling-prisen - går til dagbladet Informations journalister Anton Geist og Ulrik Dahlin. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks fornemmeste journalistpris - Cavling-prisen - går til dagbladet Informations journalister Anton Geist og Ulrik Dahlin for deres afsløringer af, at Integrationsministeriet gav ulovlige afslag på statsborgerskab til op mod 500 statsløse palæstinensere. En artikelserie, der i begyndelsen af 2011 førte til daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs (V) fald, og som i dag tæller over 100 artikler.

Avisens ansvarshavende chefredaktør Christian Jensen understreger, at han på hele avisens vegne er meget glad for prisen:

- Vi er alle meget stolte af det arbejde, som Ulrik og Anton har udført. Hele Information er stolt af, hvad de har afsløret. - På en lille avis som Information kræver det virkelig ressurser, at have folk afsat til at lave denne slags dybdeborende projekter i lang tid. Så det er en pris, der går til hele Information, for det har været et holdarbejde, lyder det fra Christian Jensen.

Han nævner også de mennesker, det hele egentlig handler om. Nemlig de statsløse:

- Prisen er en oprejsning til de statsløse unge, som har fået knægtet deres rettigheder. Hvis denne pris kan tjene som oprejsning til dem, så er det fineste overhovedet, siger han.

Læs også: Sådan er "Birte Rønn-sagen" dækket på b.dk

Cavling-komiteens samlede begrundelse lyder således:

- Journalisterne Anton Geist og Ulrik Dahlin, Information, har gennem hele 2011 i over 100 artikler påvist, hvordan op mod 500 unge statsløse systematisk fik frataget deres ret til dansk statsborgerskab i strid med Danmarks internationale forpligtelser. De to journalister har med indignation, nysgerrighed og humor afsløret, hvordan embedsmænd advarede hele tre integrationsministre om den retsstridige praksis - og hvordan VK-regeringen hemmeligholdt denne over for såvel Folketinget som offentligheden. Artiklerne, skrevet på grundlag af dygtigt opdyrkede anonyme kilder, konkrete cases og aktindsigt, førte i marts 2011 til, at integrationsminister Birthe Rønn Hornbech måtte gå.

Desuden er der nedsat en undersøgelseskommission som følge af den dokumentation, som Anton Geist og Ulrik Dahlin har lagt frem i Informations spalter.

Sammen med Cavling-prisen følger 20.000 kroner. Anton Geist og Ulrik Dahlin fik en lille forsmag på Cavling-hæderen allerede i 2011, da de vandt Berlingske Journalisters Pris.

Berlingskes journalist Line Hom og fotograf Mads Nissen var blandt de nominerede til prisen for den gribende serie Victoria.Desuden var Politiken, Ekstra Bladet og Fagbladet 3F Cavlingnominerede i år.