Infektion dræber 27 millioner mennesker om året: Nu vil danske forskere finde en løsning

Den blandt befolkningen relativt ukendte infektionssygdom, sepsis, dræber om året millioner af mennesker verden rundt. Nu vil et dansk universitet udvikle en teknologi, der kan diagnosticere den syge langt hurtigere. Og tiden er altafgørende.

Sygdommen sepsis dræber i milliontal verden over. Især diagnosticeringstiden er altafgørende. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sepsis er en tilstand. Den sætter ind som en infektion i blodet, når kroppens immunforsvar bekæmper uvelkomne bakterier, men samtidig angriber den egne organer og væv. Det sidstnævnte angreb kan betyde chok, organfejl og ultimativt død, hvis tilstanden ikke opdages i tide og derefter bliver behandlet.

Og døden vil for langt de fleste sepsispatienter indtræffe indenfor et døgn. Lige nu tager det typisk 68 timer at indificere bakterien, og det er for langsomt. For dør man ikke. I Danmark smittes ca. 12.000 og heraf dør ca. 2.000 personer om året.

Det vil Danmarks Tekniske Universitet (DTU) gøre noget ved. Sammen med danske, svenske, østrigske og tjekkiske samarbejdspartnere udvikler DTU nu en teknologi ved navn SmartDiagnos. Den kan påvise bakterieinfektioner inden for få timer.

Stephanie Bjerrum, der er infektionsmediciner på Rigshospitalet, sidder med i projektets advisory board. Hun ser potentiale for SmartDiagnos både herhjemme og i udlandet.

»Problemet med sepsis er, at det er svært at diagnosticere, fordi det er meget komplekst. Det er ikke kun en infektion i blodet, det er også graden af infektion og påvirkningen af organerne, der afgør, om der er tale om sepsis eller ej. Så diagnosen afhænger af en klinisk score,« fortæller Stephanie Bjerrum i en pressemeddelelse.

På verdensplan rammes ca. 27 millioner mennesker årligt af sepsis. Heraf overlever kun 18 millioner, ligesom mange får alvorlige følgevirkninger. Med en hurtigere og mere præcis diagnose håber forskerne på DTU at kunne reducere dødeligheden med op til 20 procent. Som regel sætter man ind med antibiotikabehandling, når der er mistanke om sepsis hos patienten. Overlevelseschancerne nemlig stiger med den rette antibiotikabehandling. Men midlet er problematisk, fortæller Stephanie Bjerrum.

»Dels er der problemer med antibiotikaresistens, og dels svækker antibiotika patientens immunforsvar på andre områder. Der er behov for en teknologi, der kan være med til at guide behandlingen og hurtigt give os besked, om det er en af de almindeligst forekomne bakterier, der er årsag til infektionen. Det vil være en stor hjælp,« fortsætter hun.