Indvandringen slår alle rekorder

Indvandringen til Danmark er nu den største nogensinde. Væksten skyldes indvandrere fra især Europa, der kommer hertil for at studere og arbejde.

Foto: Torben Åndahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På bare fem år er antallet af opholdstilladelser i Danmark næsten fordoblet – fra 33.363 i 2002 til 58.569 i 2007. Og tendensen fortsætter, viser nye tal fra Udlændingeservice, der samtidig slår fast, at indvandringen til Danmark har ændret karakter.

Mens flertallet af indvandrere tidligere var fra ikke-vestlige lande, der hovedsageligt kom hertil som familiesammenførte eller asyl- ansøgere, er situationen nu den stik modsatte.

Størstedelen af de udlændinge, der får ophold i Danmark, kommer nu fra Europa, herunder de nye EU-lande, og de kommer hertil for at arbejde eller studere. I 2007 blev der givet 37.523 opholdstilladelser til erhverv og uddannelse mod 13.310 i 2002.

»Det er utrolig glædeligt, at det er udlændinge, som kommer hertil for at gøre en indsats i det danske samfund,« lyder reaktionen fra Venstres integrationsordfører, Karen Ellemann, der bakkes op af både støttepartiet DF og Socialdemokraterne. I deres øjne viser udviklingen, at Udlændingeloven – og de sidste års reguleringer – har virket efter hensigten.

Ifølge ph.d.-stipendiat Martin Bak Jørgensen, der forsker i integration og migration ved Aalborg Universitet, er den nuværende situation et tydeligt resultat af den førte politik, hvor man åbner døren for de grupper, vi har behov for herhjemme.

»Vi ser i dag mindre på hvilke problemer, der er ude i verden, og mere på hvilke problemer vi har i Danmark,« siger han.

Folketinget har netop vedtaget endnu en ændring af Udlændingeloven, så endnu flere kan komme til Danmark for at arbejde. Minimums-indtægten for specialister inden for særlige områder, der kan få jobkort i Danmark, er nu sat ned fra 450.000 til 375.000 kroner, og Folketinget kan nu skrue op og ned for opholdstilladelser til bestemte faggrupper alt efter arbejdsmarkedets behov.