Indvandrerskoler går gerne i kirke til jul

Flere skoler med mange tosprogede tager eleverne med i kirke op til jul uden problemer.

Det har vakt kritik, at en skole i Nordsjælland har aflyst årets julebesøg i den lokale kirke. Men ifølge Kristeligt Dagblad er det fortsat en fast tradition på mange skoler. Scanpix/Claus Fisker/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Det har vakt kritik, at Gribskolen i Græsted i Nordsjælland har aflyst årets juleafslutning i den lokale sognekirke af hensyn til skolens ikke-protestantiske elever.

Men tilsyneladende er kirkebesøg fortsat en fast tradition i mange af landets folkeskoler. Også på skoler med mange tosprogede elever. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Avisen har undersøgt juletraditionerne på 11 skoler med en høj andel tosprogede elever. 10 af skolerne svarer, at de benytter kirken til juleafslutning eller lignende i løbet af december.

»Lige som vi fejrer eid (muslimsk højtid, red.) i den ene ende, så fejrer vi naturligvis også jul i den anden ende,« siger Mette Grønlund, souschef på Tingbjerg Skole i udkanten af København, til Kristeligt Dagblad.

På Tingbjerg Skole er næsten 90 procent af eleverne tosprogede. Skolen ligger desuden i et sogn, hvor blot 14 procent af indbyggerne er medlem af folkekirken.

Ifølge Mette Grønlund er der ofte forældre, der spørger til, hvad kirkebesøget går ud på. Men det giver kun meget sjældent problemer.

»Man skal ikke pådutte eleverne noget, men lægge vægten på det, vi kan være fælles om,« siger hun.

Ifølge religionssociolog Brian Arly Jacobsen fra Københavns Universitet handler problemer med skolernes julegudstjenester sjældent om elever med en anden religion.

»Typisk er utilfredsheden med juleafslutningerne i kirkerne kommet internt fra lærergruppen, hvor man har ment, at det ikke var noget, skolen skulle bruge tid på.«

»Andre gange har det været ikkereligiøse forældre, der har klaget over, at deres børn skulle i kirke. Men jeg er kun én gang stødt på, at det var muslimske forældre, der rejste problemet,« siger han til Kristeligt Dagblad.

Brian Arly Jacobsen har tidligere undersøgt traditionen med skolers julegudstjenester. 316 folkeskoler deltog. 84 procent af dem svarede, at de holdt juleafslutning i kirken.

Både undervisningsminister Merete Riisager (LA) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har kritiseret Gribskolens beslutning om at droppe julegudstjenesten.

/ritzau/