Indvandrerpolitikere: Tonen er for hård

Danmark vil opleve mere ballade, hvis ikke tonen og kursen over for indvandrere bliver anstændig, advarer byrådspolitikere med indvandrerbaggrund.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med at gøre indvandrere til syndebukke.

Tonen og kursen fra landspolitikerne og medierne er blevet for skarp ovenpå den seneste tids uro blandt unge indvandrere i storbyerne. Konsekvensen kan blive, at uroen blot spreder sig yderligere. Det mener i hvert fald 92 procent af byrådspolitikerne med indvandrerbaggrund, viser en rundspørge Ritzau har foretaget.

- Lige nu har vi godt styr på integrationen i Holstebro, men hvis ikke tonen ændrer sig, frygter jeg, at vi også her kan få problemer, siger Fouad Saleh Karnib (R) fra Holstebro Byråd og fortsætter:

- De personer, der har været involveret i ballade, er en meget lille gruppe indvandrere. Alle de gode historier om os indvandrere i resten af landet forsvinder.
Ritzau har foretaget en rundspørge blandt de 68 byrådspolitikere, der kommer fra det der normalt kaldes "ikke-vestlige" lande. 35 har svaret.

Kemal Bektas (S) fra Høje Taastrup Byråd mener, at Folketingets politikere gør indvandrerne til syndebukke.

- Hver gang, der går noget galt, får indvandrerne skylden, fordi det giver stemmer. Så handler det om, at komme med den skarpeste udmelding. Og det er alle partierne fra A-Z, der gør det. Også mit eget parti. Politikerne burde optræde anstændigt og udvise seriøsitet i stedet for bare at skælde ud, siger Kemal Bektas.

Men også medierne har et stort ansvar, lyder det fra en stor del af politikerne. Lone Yalcinkaya (V) fra Gladsaxe Byråd mener, at medierne skal være mere kritiske over, hvad de vælger at bringe.

- Det er helt vanvittigt, at en historie om Asmaa Abdol-Hamid må bære tørklæde på Folketingets talerstol, opstår. Selvfølgelig må hun det, når hun er folkevalgt. Men når nogle få politikerne vælger at gøre det til et problem, bliver det blæst kæmpestort op, siger hun.

Marwan Zobi (SF) fra Kolding Byråd, mener, det er i orden, at hans egen landsformand Villy Søvndal siger til de yderliggående islamister, at de skal "skride ad helvede til", men ikke når Dansk Folkeparti taler om indvandrere som en samlet gruppe.

- Det er fint med klare meldinger, hvis det også er tydeligt, hvem det er henvendt til. Det er måske kun to procent af indvandrerne, der laver problemer, og det er dem, vi taler til. Ikke alle indvandrere, sådan som Dansk Folkeparti gør det og dermed skaber frygt, siger han, og advarer mod et fremtidigt Danmark med en højreekstremistisk fløj på den ene side og en religiøs fløj på den anden, som vil bekrige hinanden.

Han har derfor tidligere foreslået en konference for byrådspolitikere med anden etnisk baggrund end dansk, hvor der kan diskuteres løsninger. 76 procent af deltagerne i Ritzaus rundspørge mener, det er en god idé.

- Det er os, der ved, hvordan integrationen fungerer, fordi vi har prøvet det på vores egen krop og er forbilleder. Derfor kan vi diskutere det og finde ud af, hvad vi kan blive enige om på tværs af partierne, siger Kolding-politikeren.

/ritzau/