Indvandrerpiger tvangsgiftes stadig i hjemlandet

24-årsreglen har resulteret i færre familiesammenføringer, mens metoderne for arrangerede ægteskaber og tvangsægteskaber blot har ændret sig. En af konsekvenserne er, at flere unge piger forsvinder ved at blive tilbageholdt i hjemlandet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

24-årsreglen har i vidt omfang stoppet familiesammenføringer, men dermed er der ikke stoppet for arrangerede ægteskaber og tvangsægteskaber. En af konsekvenserne er, at flere unge piger forsvinder, fordi de mod deres vilje bliver sendt til hjemlandet og gift og tilbageholdt der. 24-årsreglen betyder nemlig, at familierne ikke kan få en ægtefælle til landet ved familiesammenføring.

»Hvis en familie eksempelvis finder ud af, at deres datter har haft hemmelige kærester, så handler det om at redde æren. Og når en ægtefælle på grund af 24-årsreglen ikke kan komme til Danmark, så er det bedre, at hun forsvinder ved at blive eksporteret tilbage til hjemlandet og gift og tilbageholdt der,« siger specialkonsulent for LOKK Landsorganisation af Kvindekrisecentre Farwha Nielsen.

Ud over at eksportere den unge pige til en ægtefælle som familien finder passende i hjemlandet, har familierne også fundet metoder til at omgås 24-årsreglen. Fra 15-årsalderen bliver piger sendt til hjemlandet, hvor de bliver muslimsk gift. Derefter rejser de tilbage til Danmark og går gennem folkeskolen og gymnasiet og etablerer sig, og når de er fyldt 24 år, kommer manden herop.

»Pigerne bliver yngre og yngre. Jeg har fået mange henvendelser fra 15-årige, der skal til at blive tvangsgiftet her til sommer,« siger Farwha Nielsen.

Proceduren er ifølge Farwha Nielsen lidt anderledes, når pigen er tæt ved at fylde 24. Da bliver hun ofte presset til at købe en lejlighed og finde et arbejde eksempelvis i Sverige. Der kan hun så få familiesammenføring med ægtefællen efter at hun allerede er blevet tvangsgiftet f.eks. i Pakistan eller Tyrkiet.

Det er i ferieperioderne, at ægteskabsrejserne boomer, og det skaber pres på kvindekrisecentrene.

»Lige nu har vi splintrende travlt, fordi pigerne opdager, at ferierejsen har en anden dagsorden, end de troede. Det viser sig, at pigerne enten skal på forlovelsestur eller ses an i familiernes hjemland med henblik på et giftermål. Både i sidste uge og denne uge har vi fået mange henvendelser fra både kommunernes sagsbehandlere og direkte fra pigerne selv,« siger sekretariatsleder hos LOKK, Anne Mau.

»Sådan har det været i en del år, og 24-årsreglen har ikke ændret på traditionen, oplever vi,« forklarer hun.

Ifølge Farwha Nielsen har der dog også været en positiv konsekvens ved 24-årsreglen: De unge danner par på tværs af kulturer med andre unge, de møder i Danmark.

»Det kan være danskere, pakistanere, arabere, tyrkere og så videre, der bliver kærester på kryds og tværs. Men fordi de unge ændrer indstilling, betyder det jo ikke, at forældrene har lavet om på deres traditionelle praksis. Derfor ser vi mange par på krisecentrene, der har været kærester i Danmark, men hvor pigen har fundet ud af, at der nu ligger et ægteskabsarrangement i hjemlandet,« siger Farwha Nielsen.