Indvandrerkvinder lærer aldrig dansk

Hver femte indvandrerkvinde, der begynder på sprogskolerne, gennemfører ikke danskuddannelsen. De bliver en tung byrde for samfundet, mener eksperter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

20 procent af indvandrerkvinderne i Danmark kan ikke hjælpe deres børn med lektier, tage en uddannelse eller tale med de arbejdsgivere, som kunne tænkes at ville ansætte dem. En stor del af kvinderne på landets sprogcenter skulker nemlig fra danskundervisningen, og det betyder blandt andet, at kun fire ud af fem gennemfører danskuddannelsen.

Forsker ved Rockwoolfonden Marie Louise Schultz-Nielsen kalder kvindernes mangel på danskkundskaber »dybt bekymrende«.

»Det er ikke hensigtsmæssigt for integrationen, og det er mange kvinder som ikke kan deltage aktivt i det danske samfund,« siger hun. Cand.scient.pol. Geert Laier Christensen er enig:

»Vi får en stor, isoleret gruppe af kvinder, som koster samfundet dyrt. Samtidig påvirker det også den næste generation af indvandrere, hvis deres mødre ikke bliver integreret på grund af manglende sprogkundskaber,« siger den tidligere forskningschef i tænketanken CEPOS.

I Dansk Arbejdsgiverforening er chefkonsulent Berit Toft Fihl også bekymret:

»Dansk er nøglen til det danske arbejdsmarked, og de får svært ved at få arbejde uden danskkundskaber.«

Ifølge en ny undersøgelse fra Integrationsministeriet er kvinderne motiverede for at lære sproget, men undersøgelsen viser også, at indvandrerkvinder har brug for fleksibel danskundervisning på landets sprogskoler. Får de ikke det, øges risikoen for, at de ikke dukker op og dermed ikke lærer sproget.

»Det kan gøres bedre«

I dag har en tredjedel af kvinderne på sprogcentrene aldrig tidligere gået i skole, og ifølge undersøgelsen risikerer hver tredje kvinde på sprogskolernes laveste uddannelsestrin at skulke fra undervisningen i længere tid. Ofte fordi de har travlt med at passe børn og hjem.

»Kvinderne har tit hovedansvaret for at få mand, mad og børn til at gå op i en højere enhed med danskundervisningen. Vi har derfor fundet frem til, at det blandt andet kan hjælpe, hvis undervisningen på skolerne er mere fleksibel, så kvinderne for eksempel har mulighed for at komme til undervisning i weekenden og om aftenen,« siger Leif Husted, der som projektleder i Anvendt Kommunal Forskning har stået bag undersøgelsen. Han understreger, at en af de største motivationsfaktorer for kvinderne er, at de gerne vil kunne følge med i deres børns liv. Et billede som også sprogskolerne genkender.

Ifølge formanden for Foreningen af Ledere ved Danskuddannelserne, Poul Neergaard, arbejder skolerne intenst på at hjælpe kvinderne:

»Men vi kan i høj grad gøre noget for at optimere indsatsen, for det er vigtigt, at skolerne er fleksible, så kvinderne får de bedste muligheder,« siger han.

DF: Skal rammes hårdere

I dag kan kommunen trække 20 procent fra udlændinges overførselsindkomst, hvis de uden rimelig grund udebliver fra danskundervisningen. Men DF vil nu skærpe straffen for ikke at møde op.

»Vi skal ikke indrette os efter en patriarkalsk kultur, der holder på kvinderne derhjemme,« siger partiets integrationsordfører, Peter Skaarup.

»Vi kan godt indrette undervisningen på sprogcentrene, så den er mere fleksibel. Men dukker kvinderne ikke op, skal konsekvensen være så hård, at hele familien får at mærke, hvad det betyder, at kvinderne pjækker,« siger han.

Men det vil oppositionen ikke høre tale om.

»DFs forslag vil blot gøre ondt værre,« siger Socialdemokraternes integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen.

Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, siger, at han først vil se effekten af taxameterordningen - hvor sprogskolerne kun får penge, hvis eleverne består - før partiet kaster sig ud i nye initiativer på området.

»Men er der tale om et åbenlyst problem, så må vi kigge på det,« siger han.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) vil ikke kommentere sagen, men DF vil nu tage sagen op med ministeren.