Indvandrerfriskoler hitter i Danmark

Danmark huser 27 privatskoler, der udelukkende har tosprogede elever, og antallet af elever på skolerne er støt stigende.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann

Antallet af elever, der går på privatskoler, som er målrettet indvandrerelever, og som har 100 procent tosprogede elever, er støt stigende, skriver Jyllands-Posten.

Forklaringen fra både skolerne og forskere er, at flere forældre med indvandrerbaggrund søger tryghed på privatskolerne, og det har gjort, at der i de seneste fem år er åbnet syv nye skoler, og antallet af elever er steget fra 3.800 i 2009 til flere end 5.000 forrige skoleår.

Jyllands-Posten skriver, at der i Danmark er 27 privatskoler, som ifølge Dansk Friskoleforening og Danmarks Privatskoleforening har 100 procent tosprogede elever, og som er oprettet af forældregrupper med indvandrerbaggrund.

»Mange af disse forældre har en oplevelse af, at de skal forsvare og forklare sig i folkeskolen. Det skal de ikke på disse privatskoler,« siger Annette Ihle fra professionshøjskolen UC Sjælland, som har lavet feltstudier på flere indvandrerprivatskoler, og henviser til, at det er accepteret at vise, man er muslim på privatskolerne.

Det er ikke kun i storbyerne, at indvandrerprivatskolerne skyder op. De findes også blandt andet i Vejle, mens mindst to nye muslimske friskoler er på vej, blandt andet i Esbjerg.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) siger til Jyllands-Posten, at hun ikke skelner mellem eksempelvis en Rudolf Steiner-skole og en skole for elever med indvandrerbaggrund. Hun understreger samtidig, at skolerne skal leve op til folkeskolens formålsparagraf, som foreskriver, at skolerne skal danne demokratiske medborgere.

I forhold til karaktergennemsnittet til folkeskolens afgangsprøve klarer eleverne på de fleste af de 27 indvandrerskoler sig hverken dårligere eller bedre end eleverne på andre skoler i forhold til elevernes socioøkonomiske baggrund.