Indvandrere på førtidspension er tidoblet

Antallet af etniske danskere på førtidspension er faldet de seneste 20 år, mens antallet af ikke-vestlige indvandrere næsten er tidoblet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indvandrere fra ikke-vestlige lande fylder massivt i statistikkerne for førtidspensionister. 41 procent af de ikke-vestlige indvandrere mellem 55 og 59 år er således på førtidspension, mens samme tal for etniske danskere kun er på 13 procent, viser en analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, som bringes i Berlingske Politiko.

Ifølge Marie Louise Schultz-Nielsen, seniorforsker ved Rockwool Fonden, kan de høje tal blandt andet forklares ved, at indvandrerne i Danmark i stigende grad har job indenfor sektorer som rengøring og sosuassistent, hvor chancen for nedslidning er større. Flygtninge med krigstraumer fylder også i statistikkerne:

»Det er tydeligt, at hvis man ser nogle af flygtningenationaliteterne, så udgør de en meget stor andel af førtidspensionisterne. Man ved fra dem, der sidder og behandler, at det selvfølgelig er nogle af de krigstraumer, som gør, at de bliver førtidspensioneret,« siger hun.

Siden 1990 er antallet af ikke-vestlige indvandrere og deres efterkommere på førtidspension næsten tidoblet fra 2.979 til 27.375 personer i 2010. Imens er det samlede antal af etniske danskere på førtidspension faktisk faldet fra 262.00 til 205.000.

DF kræver regler ændret

Netop nu sidder regeringen og forhandler om en førtidspensionsreform med alle Folketingets partier på nær Enhedslisten. Indtil nu har udlændingedebatten ikke været et stort tema. Men Dansk Folkeparti fremsætter nu krav ved forhandlingerne om at stramme reglerne om førtidspension til flygtninge.

Fremover skal flygtninge ikke være undtaget fra reglerne om optjening til førtidspension, som betyder, at flygtninge modsat etniske danskere ikke får nedsat deres førtidspension, hvis de har levet mindre end 4/5 af deres liv fra det fyldte 15 år i Danmark, mener DF.

»Flygtninge får beskyttelse og hjælp, og så får de nogle særlige økonomiske fordele oveni. Det er urimeligt over for danskerne og for de indvandrere, som kommer hertil for at arbejde,« siger udlændingeordfører, Martin Henriksen (DF).

Venstre: Tallene skal afdækkes

Både Venstre og de Konservative er overraskede over tallene. Men mens de Konservatives politiske ordfører Benedikte Kiær ikke vil ty til ny lovgivning, så vil Venstre ikke afvise, at partiet kan støtte op om DF-kravet.

»Men vi skal have tallene afdækket ordentligt, før vi kan komme med medicinen. Vi skal et spadestik dybere i de tal. Hvad er det for diagnoser, som gør, at den gruppe får førtidspension i så massivt omfang?« Spørger Venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs.

Hos Socialdemokraterne peger arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn på, at regeringens forslag om at fjerne førtidspensionen for personer under 40 år og etableringen af et såkaldt rehabiliteringsteam med tværfaglig kompetence til sagsbehandling er tilstrækkelige tiltag til, at de ikke-vestlige indvandrere vil blive hjulpet med førtidspensionsreformen.

»Meningen med det rehabiliteringsteam er, at uanset om man kommer med social, sundheds- eller uddannelsesmæssige problemer, så skal de kunne løse opgaven,« siger han.