Indvandrere opgiver at blive danskere

En stramning af danskprøven for udlændinge betyder, at 40.000-50.000 indvandrere opgiver at blive danskere, siger formanden for landets sprogskoler. Rådet for Etniske Minoriteter opfordrer politikerne til at lempe kravene. DF afviser.

Forstanderne for de 60 sprogskoler for indvandrere i Danmark kritiserer den stramning, som regeringen og Dansk Folkeparti har indført i sprogkravene til indvandrere, som søger om at blive danske statsborgere, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Indtil 2005 skulle ansøgerne kunne bestå prøve i Dansk 2, men kravet er nu, at de består prøve i Dansk 3, der indeholder meget omfattende skriftlige opgaver.
Formanden for forstanderne ved sprogskolerne, Thorkild Dam fra Nordsjællands Sprogcenter, siger:

»Stramningen har stor effekt. Jeg skønner, at 40.000-50.000 indvandrere aldrig vil kunne bestå den prøve. Deres sproglige formåen rækker ganske enkelt ikke, selv om de godt kan passe et arbejde og fungere i samfundet. Mange af dem har været her i årtier, men har aldrig fået danskundervisning. Andre har ingen eller kun få års skolegang hjemmefra.

Men det gør dem vel ikke til dårligere samfundsborgere eller skatteydere, siger Thorkild Dam.

En række andre forstandere på sprogskoler for indvandrere opfordrer politikerne til at lempe kravene til sprogprøven.

Forstander Carsten Aner fra Ishøj Sprog- og Integrationscenter siger:

»Vi har omkring 450 kursister lige nu. Omkring 50 pct. af dem vil aldrig kunne klare en prøve i Dansk 3. De har ganske enkelt ikke de skolemæssige forudsætninger til at kunne bestå prøven. Men mange af dem arbejder i de brancher, som Danmark virkelig mangler arbejdskraft i, og de bidrager til samfundet. Derfor er det ikke rimeligt, at de ikke må blive fuldgyldige borgere i det danske samfund.«

Kilde: Jyllands-Posten