Indvandrere og efterkommere hovedårsag til befolkningsvækst

Det er hovedsageligt indvandrere og deres efterkommere, der er årsag til, at den samlede befolkning i Danmark voksede med 124.977 personer fra 2010 til 2014. Dansk Folkeparti kalder udviklingen katastrofal.

Arkivfoto fra statsborgerdag på Christiansborg. Nye statsborgere var inviteret til fest og til at komme indenfor i Folketinget for at møde partierne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At befolkningen i Danmark voksede med 124.977 personer i perioden fra 2010 til 2014 skyldes primært, at der blev flere borgere med udenlandsk baggrund i Danmark. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik ifølge Jyllands-Posten.

Kun 8,2 procent af væksten kom fra den gruppe, der i statistikken betegnes som personer af dansk oprindelse. Det er ifølge Danmark Statistiks definition personer med mindst en forældre, der både er dansk statsborger og er født i Danmark.

Indvandrere fra vestlige lande tegnede sig for 38,1 procent af væksten, mens indvandrere fra ikke-vestlige lande udgjorde 31,2 procent.

Efterkommere fra vestlige lande udgjorde 5,1 procent, mens 17,4 procent var efterkommere fra ikke-vestlige lande.

Tallene får Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til at stille krav til en ny regering efter et kommende valg.

»Tallene viser en katastrofal udvikling, hvor Danmark afgørende er ved at ændre karakter. Vi får svært ved at holde sammen på vores land. Der vil komme flere og flere områder i Danmark, hvor dansk sprog, dansk kultur og dansk tradition ikke længere vil være dominerende. Derfor vil Dansk Folkeparti - efter et valg med et nyt borgerligt flertal - kræve af regeringen, at den skal opstille en politisk målsætning om at begrænse den ikke-vestlige indvandring,« siger han til avisen.

Ifølge Venstres retsordfører Karsten Lauritzen (V) er det krav nyt for partiet, og han vil derfor på nuværende tidspunkt ikke tage stilling til det.

Han er dog enig med Dansk Folkeparti i, at der er akut behov for at styre indvandringen mere, skriver Jyllands-Posten.