Indvandrere, der har bestået, skal gå om

Flere tusinde indvandrere, der allerede har bestået den såkaldte indfødsretsprøve for at blive danske statsborgere, får underkendt deres beståede prøve.

Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En stor del af de 8.500 indvandrere, der har bestået indfødsretsprøven, vil få deres prøve erklæret ugyldig og skal op til en ny, sværere prøve, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.

Det sker som en konsekvens af de stramninger i kravene til at blive dansk statsborger, som VK-regeringen har vedtaget sammen med Dansk Folkeparti i efteråret.

De tre partier strammede bl.a. i kravene til indfødsretsprøven, fordi de mente, at den oprindelige indfødsretsprøve var for let at bestå. Samtidig fastslog de, at alle indvandrere, som har bestået den gamle prøve, skal indlevere en formel ansøgning om at få statsborgerskab senest den 1. juli til næste år.

Gør de ikke det, erklæres deres beståede prøve for ugyldig, og de skal op til en ny prøve efter nye, strammere regler.

Men da mange af indvandrerne mangler at opfylde et eller flere af de syv andre krav ved siden af indfødsretsprøven, som kræves for at blive dansk statsborger, skønner sprogcentrene, at det vil være flere tusinde indvandrere, der får annulleret deres beståede prøve.

Forstanderen på landets største sprogskole, Poul Neergaard fra Lærdansk i Århus, siger:

»For mig at se er det et eklatant brud på grundlæggende retssikkerhedsprincipper. Det er jo lovgivning med tilbagevirkende kraft. Det er det eneste sted i uddannelsessystemet, man har gjort noget sådant. Der ville rejse sig et ramaskrig, hvis man gjorde noget tilsvarende over for danskere i uddannelsessystemet.«
Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) afviser kritikken:

»Det er ikke lovgivning med tilbagevirkende kraft. Hvis det skulle betragtes sådan, kunne man jo ikke ændre noget som helst i det danske samfund.«