Indsatte omdøbes til klienter

Hvis du havner bag tremmer, er du ikke længere fange eller indsat. I Kriminalforsorgens nye sprogbrug er beboerne i landets fængselsceller nu klienter.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tugthusslaver. Straffefanger. Afsonere. Indsatte. Det er alle forældede betegnelser for de personer, der havner bag tremmer i de danske fængsler. Den korrekte betegnelse er nu - ifølge Kriminalforsorgen - klienter.

Kriminalforsorgen har det seneste års tid omtalt de indsatte som »klienter« skriver Kristeligt Dagblad. Formålet er at skabe en fælles betegnelse for dem, der afsoner deres straf i fængslerne, og dem, der får en alternativ dom som for eksempel fodlænke eller samfundstjeneste, forklarer Sabrina Ejstrup Vig, pressemedarbejder i Kriminalforsorgen, til avisen.

Fængselsinspektør Bodil Philip fra Ringe Statsfængsel foretrækker »klient« frem for »indsat«.

»Ordet klient viser, at vi i højere grad end tidligere tænker indsatsen som en helhed. Der er brug for en fælles betegnelse for de grupper, Kriminalforsorgen har kontakt til. Men det tager noget tid at ændre sprogbrugen, fordi indsatte bruges så mange steder,« siger hun til Kristelige Dagblad.

Flere eksperter kritiserer dog betegnelsen »klient« for at være tåget og upræcis. Og den tidligere byggematador Kurt Thorsen, der i dag er fællestalsmand for de indsatte i Statsfængslet Sønder Omme, kalder sprogændringen for »fuldstændig total idioti«.

»Alle de fine ord om klienter og de fine tryksager om at »komme styrket ud af fængslet« ændrer ikke på, at vi bare får lov at sidde og rådne op. Nu skal vi ikke længere kalde vores fangevogtere ved efternavn, men ved fornavn, og så skal de betegne os som klienter. Men det får vi det ikke bedre af, end hvis de kaldte os straffefanger,« siger Thorsen til Kristeligt Dagblad.