Indsatsen styrkes mod doping i motionscentrene

Såvel politikere som dopingjægere er klar med nye initiativer til at bekæmpe doping i motionscentre. Det betyder, at mange fitnesscentre fremover vil få besøg af dopingkontrollanter, og at Danmark får en egentlig handlingsplan mod motionsdoping.

I en dopingtest foretaget i DGI-tilknyttede motionscentre for nylig, viste otte ud af 19 test spor af doping. Nu gøres der noget ved problemet. Arkivfoto: Rune Feldt-Rasmussen. Fold sammen
Læs mere

Politikere og myndigheder er klar til at skrue bissen på over for de mange tusinde danskere, der misbruger anabole steroider eller andre dopingstoffer for at få større muskler.

Således offentliggør regeringen snart en handlingsplan mod såkaldt motionsdoping eller forfængelighedsdoping i landets motionscentre. Samtidig er Anti Doping Danmark (ADD) i færd med at indlede en tre-årig kampagne målrettet mod doping i motionscentre.

Dertil kommer, at ADD er i gang med at indgå en aftale om dopingkontrol i de motionscentre, der er organiseret i Dansk Fitness og Helse Organisation (DFHO). Aftalen betyder, at ADD får adgang til at dopingteste cirka halvdelen af de 380.000 brugere af private motionscentre rundt omkring i landet. »Det vil være et skridt i den rigtige retning,« siger oplysningschef i ADD Jakob Berget og tilføjer, at »motionsdoping er et sundheds- og samfundsproblem, som det er nødvendigt at gøre noget ved«.

Dødsfald og depression
Misbrug af ulovlige kosttilskud, hormoner, anabole steroider og andre dopingmidler kan nemlig føre til alt fra dødsfald og hjertestop til depressioner og humørsvingninger. Sekratariatschef i DFHO, Christoffer Susé, bekræfter, at DFHO og ADD er ved at indgå en aftale. Men det er for tidligt at sige noget om dens indhold, tilføjer han.

Omfanget af motionsdoping er ukendt. Måske er 15.000-20.000 danskere på ulovlige stoffer. Langt de fleste er unge mænd. Derfor vil ADD da også bruge den nye kampagne til at kortlægge problemets omfang og undersøge unges holdning til doping.

»Det vil gøre det nemmere at målrette oplysnings- og forebyggelsesarbejdet,« siger Jakob Berget og udpeger i den forbindelse tekniske skoler og produktionsskoler som mulige indsatsområder.

Handlingsplan på vej
ADD overvejer også at tilbyde bl.a. praktiserende læger og misbrugskonsulenter flere kurser eller undervisning i dopingproblemer i forbindelse med den flere millioner kroner dyre kampagne.

Mens ADD netop er gået i gang med sin egne kampagne, så præsenterer Kulturministeriet og Indenrigs- og Sundhedsministeriet i løbet af denne måned en offentlig handlingsplan til bekæmpelse af dopingmisbrug. Indholdet af planen er dog ikke endeligt på plads, men angiveligt kan den komme til at indeholde krav om, at motionscentre skal have offentlig autorisation.

Hjælp til dopingcentre
DGI har tidligere efterlyst en politisk handlingsplan i kampen mod det, der af chefen for idrætspolitisk afdeling, Søren Riiskjær, bliver kaldt et »kæmpe dopingproblem på motionsområdet«.

Han opfordrer desuden ADD til at rådgive og hjælpe motionscentre med dopingproblemer i stedet for blot at foretage kontrol af motionister, der bliver mistænket for at være dopede.

»De centre, der har problemer, har brug for hjælp og rådgivning,« siger Søren Riiskjær og vurderer, at der i fire-fem af de cirka 150 træningscentre tilknyttet DGI er »systematisk dopingmisbrug«.

Misbruget er senest blevet afsløret i forbindelse med, at ADD foretog 19 prøver i motionscentre tilknyttet DGI. Otte af prøverne var positive, og straffen var i alle tilfælde udelukkelse fra motionscentrene i to år.