Indlagt på første klasse

Der er færre sygeplejersker og ingen læger på gangene. Patienter føler sig mindre syge og er ligesom de pårørende ovenud tilfredse. Berlingske Tidende indlogerede sig på landets største patienthotel, som ligger i Odense.

De nybagte forældre Patrick Hansen og Lone Steffensen er sammen med halvanden dag gamle Fiona indlogeret på værelse 111. på Odense Patienthotel. Foto: Brian Berg Fold sammen
Læs mere

Det minder faktisk om et hotel. Her hedder det gæster i stedet patienter, reception i stedet for modtagelse og spisesalon i stedet for kantine. Men vugger og gangstativer foran mange af de i alt 120 værelser indikerer til gengæld, at hotellets gæster måske ikke er helt almindelige.

Patienthotellet ved Odense Universitetshospital er for dem, der kan klare sig selv. De er som det hedder i fagsprog selvhjulpne.

Gæsterne på hotellet er en blandet skare. Her er fødende, pårørende eller folk der bare venter på en operation. Alle har de eget værelse med bad og toilet. Her mangler måske nok gratis shampoo og håndsæber, men de kan stadig ringe til receptionen, låse døren og åbne den igen med deres eletroniske nøglekort.

Deres udsendte får nøglen til værelse 314. Et rum med udsigt ud over Odense Universitetshospital parkeringsplads faktisk et af hotellets bedre.

Det cirka 15 kvadratmeter store værelse har både lænestol, fodskammel og sovesofa. Alt betrukket med stof i en klassisk marineblå farve. En reol og et klædeskab er også en del af inventaret, og på natbordet står et digitalt vækkeur, så patienten selv kan komme op.

Prikken over i´et er den personlige hilsen på værelsets TV, når man træder ind ad døren. Godt nok er undertegnedes efternavn stavet forkert, men meningen er god nok: Her er du ikke bare endnu en patient i rækken.

Hjælp lige ved hånden
100 gæster er at finde på patienthotellet, den dag Berlingske Tidende tjekker ind. Blandt dem er Patrick Hansen og Lone Steffensen. Som nybagte forældre til halvanden dag gamle Fiona har parret haft mulighed for at have et værelse på hotellet før og efter fødslen. En mulighed som især Patrick Hansen er glad for.

»Hvis Lone havde ligget på hospitalet, var jeg nødt til at tage hjem om natten. Men med patienthotellet kan vi være sammen som familie hele tiden, også umiddelbart efter fødslen,« siger han.

Skulle der opstå problemer, er hjælpen rundt om hjørnet. Patienthotellet er en integreret del af Odense Universitetshospital, og læger eller sygeplejesker kan tilkaldes via værelsestelefonen eller alarmsnoren på væggen.

Prisbillig tryghed
Som udgangspunkt skal pårørende betale for at overnatte på patienthotellet. 470 kr. koster det for et værelse. Men har man et familiemedlem, der er alvorlig syg, er overnatningen gratis for den første pårørende.

Det er et tilbud som Brian og Lone Christensen benytter sig af. Deres 14 år gamle søn Alex- ander er netop blevet opereret for en svulst i hjernen. De fraskilte forældre kommer fra Grindsted og Vejle, og for dem er patienthotellet et billigt alternativ til et hotel.

»Vi sparer jo både transporten eller udgiften til et langt dyrere hotel. Men det rareste er selvfølgelig også at være tæt på ens søn, når han skal opereres,« siger Lone Kristensen.

Mindre hospitalsagtigt
Omgivelserne og atmosfæren på patienthotellet er anderledes end på et hospital. Og det hjælper på stemningen, mener Brian Christensen.

»Stedet virker meget mindre hospitalsagtigt, end man er vant til. Og det synes jeg virker beroligende,« fortæller han.

Det siges ellers om danske hospitaler, at hvis man ikke er syg i forvejen, så bliver man det. Klinisk hvide vægge og kitler, hospitalsudstyr og andre patienters dårligdomme får én til at føle sig mere syg, end man rent faktisk er.

Og et af patienthospitalets formål er da også at skabe mindre sygelighed blandt patienter og pårørende,« siger patienthotellets vicedirektør Anne Kragh-Sørensen.

»På et hospital bliver man frataget sit tøj og sin integritet og kontrollen over sit liv. Det sker ikke her, og det er med til at give patienterne overskud,« siger Anne Kragh-Sørensen.

Flere kan klare sig selv
Men ligger de virkelig syge patienter ikke bare et andet sted?

»Jo. Men udviklingen bevæger sig også hen imod at flere patienter kan klare sig selv, eller i hvert fald optager færre ressourcer i sygehusvæsenet,« siger direktør for Odense Universitetshospital, Jens-Otto Jeppesen.

»Til forskel fra for 20 år siden er der mange patienter, som vi i dag kan behandle, uden at de optager sengepladser på normale sygehuse. Mange ting kan i dag klares uden indlæggelse, fordi vi ganske enkelt er blevet bedre til at behandle dem. Patienthotellerne er et symptom på det, og det er en udvikling, som vil fortsætte,« mener Jens-Otto Jeppesen.

Patienthotellet på Odense Unversitetshospital bliver drevet af det private firma Skandinaviska Patienthotel AB. Firmaet driver en række patienthoteller rundt om i Norden, og det er en fordel, mener hospitalsdirektøren.

»Vi er gode til at være sygehus, men ikke de bedste til at være et hotel. Det er der heldigvis andre, der har specialiseret sig i, og det betyder også, at tingene bliver mere serviceorienteret end på et normalt hospital,« siger Jens-Otto Jeppesen.

Tilfredse gæster
60-årige Vagn Dixen fra Haderslev lader sig dog ikke imponere af, om stedet er mere hotel end hospital. For ham handler det først og fremmest om at få overstået sin operation for hjerteflimmer.

»Jeg ved ikke, om det er bedre end andre steder. For mig er det lige meget, hvor jeg ligger. Men det er da flot, at man kan drikke al den kaffe, man vil,« siger han.

Den gratis morgenmad på patienthotellet serveres fra klokken 7. Rundstykker, youghurt og blødkogte æg er fast inventar på den populære morgenmadsbuffet. Og et kig i hotellets gæstebog afslører kun en enkelt gæst, der har været utilfreds med maden engang for et års tid siden. Det er den nyudsprungne far Patrick Hansen bestemt ikke.

»Maden har været glimrende, og i det hele taget har hotellet været virkelig godt. Vi bor godt nok kun fem minutter herfra, men jeg ville ikke have været foruden,« siger han.