Indkøbsaftale sikrer mere økologi på sygehuse

Tre regioner indgår en aftale, der efter planen skal spare sygehuse for millioner af kroner og gøre det lettere at skrue op for økologien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Region Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark har netop indgået en samlet fødevareaftale, der angiveligt giver sygehusene i de tre regioner en årlig besparelse på cirka 15 millioner kroner og betyder mere økologi i sygehuskøkkenerne.

Både konventionelle og økologiske produkter bliver billigere i forhold til regionernes nuværende aftaler, og samtidig giver aftalen mulighed for, at sygehusene kan skifte til flere økologiske produkter.

»Det har været vigtigt for os at lave en klog fødevareaftale, der tager højde for det forventede stigende økologiske forbrug,« siger Ditte Nicolajsen, projektleder på udbuddet i Region Syddanmark, i en pressemeddelelse.

Aftalen er lavet i samarbejde med sygehuskøkkenerne. I hver region er udnævnt en gruppe af økonomaer og cheføkonomaer til at repræsentere køkkenerne. Gruppen har fastlagt, hvilke produkter der skal udbydes, kravene til dem og at der laves én aftale i stedet for at dele aftalen op i mindre aftaler.

Gruppens argument for én stor aftale har været, at det betyder mindre arbejde i hverdagen med bestilling og varemodtagelse.

»Også kommercielt giver det god mening at lave én stor, samlet aftale. Vi opnår stordriftsfordele, da vores leverandør kan få en bedre aftale med hans underleverandører, og hans logistikomkostninger minimeres, da der skal færre lastbiler til at køre til vores sygehuse. Det er også en gevinst for miljøet,« siger Ditte Nicolajsen.