Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Godmorgen og velkommen til en onsdag i januar, hvor erantisserne så småt er begyndt at indtage villahaverne.
Dem kan du glæde dig over, mens du læser dagens historier, der spænder fra et militært udsultet Bornholm til tomme testcentre i København.
Men først lægger vi vejen forbi dagens coronatal:
»Bornholm er blevet militært udsultet«
Bornholms udsatte position i Østersøen som en strategisk vigtig position har med krisen i Ukraine sat sine spor på øen. Det skriver Berlingske.
Russiske landgangsfartøjer og andre krigsskibe bevæger sig ind og ud af Østersøen i forbindelse med krisen i Ukraine – måske som en dobbelttrussel rettet mod den vestlige forsvarsalliance NATO for at vise militære muskler.
Samtidig bliver Bornholms suverænitetsgrænser den ene gang efter den anden krænket af militære fly fra Rusland.
»Bornholm er blevet militært udsultet og er blevet taget ved næsen efter det sidste forsvarsforlig, hvor man lovede at oprette militær tilstedeværelse på Bornholm,« siger René Danielsson, som er tidligere oversergent på øen og kommunalbestyrelsesmedlem på Bornholm for Dansk Folkeparti, DF.
Den artikel kan du læse her.
Profilers farvel til Venstre betyder et fald på 156.000 stemmer i forhold til sidste valg
En lang række centrale Venstre-profiler har forladt – eller vil forlade – partiets folketingsgruppe på Christiansborg. Med også gruppeformand Karsten Lauritzens exit mangler partiet nu de kandidater, som ved folketingsvalget i 2019 samlet set sikrede det 156.000 personlige stemmer. Det skriver Berlingske.
»Hovedproblemet for Venstre er, at det her samlet set kan betyde, at partiet bliver væsentlig mindre end De Konservative. Og så vil Søren Pape presse på for, at det er ham, der skal have statsministerposten,« siger politisk kommentator og tidligere konservative forsvarsminister, Hans Engell.
Den artikel kan du læse her.
Indkøb af 85 millioner test uden udbud ender nu i Klagenævnet
Brancheforeningen Dialab, der repræsenterer danske leverandører og producenter af test- og laboratorieudstyr, rejser nu en sag mod Region Midtjylland for at have købt i alt 85 millioner hurtigtest for samlet to milliarder skattekroner uden udbud. Det skriver Politiken.
»Vi er fuldstændig overbeviste om, at det, der er foregået, er ulovligt, og det er vi nødt til at få en instans til at konkludere, så vi kan få det stoppet. Uanset om vi vinder eller taber, er vi nødt til selv at betale for denne klagesag, og rent økonomisk kan vi desværre næppe bruge afgørelsen til noget, da det formentlig vil blive meget vanskeligt for de virksomheder, som blev forbigået, at bevise, at de har lidt et tab,« siger Henrik Lundgaard Sedenmark, sekretariatschef i Dialab til Politiken.
Den artikel kan du læse her.
Testcentre står tomme, efter at krav til test er styrtdykket
Antallet af danskere, der lader sig teste, er styrtdykket siden årsskiftet, og testcentrene står tomme meget af tiden.
Det viser tal fra Region Hovedstaden, hvor politikere nu presser på for at få skåret ned på den enorme og milliarddyre testkapacitet, der er opbygget. Det skriver Berlingske.
»Vi kan se i tallene, at tilbuddet ikke bruges. Derfor bør vi nedskalere kapaciteten. Vi bør bruge skatteydernes penge på en mere ordentlig og fornuftig måde i sundhedsvæsenet,« siger formanden for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (K).
Den artikel kan du læse her.
Blå partier og erhvervslivet vil ændre reglerne for coronaisolation
De rekordhøje smittetal giver store problemer i en lang række brancher landet over. Derfor ønsker Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og derudover flere erhvervsorganisationer at gøre tiden i isolation kortere – og samtidig ophæve restriktionerne nu. Det kan du læse på forsiden af Jyllands-Posten i dag.
Dansk Erhverv peger på, at det er et problem, hvis medarbejdere bruger uforholdsmæssig lang tid i isolation.
»Smittetallene er høje, og det presser virksomheder over en bred kam. Vi har jo også hørt mange historier om, hvordan den offentlige sektor er presset. Man kan for eksempel se på isolationsreglerne ved nærkontakt inden for hjemmet, når man har været smittet inden for 12 uger. En anden mulighed er, at medarbejderne kan komme tilbage efter fem dages isolation i stedet for syv, når de ikke har oplevet symptomer i forløbet,« siger administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen. Dansk Erhverv vurderer, at coronafraværet koster op mod tre milliarder kroner om ugen.
Den artikel kan du læse her.
Dagens tweet:
Det sker i dag
- Nyt retsmøde i Retten på Frederikberg i striden om en dokumentarfilm med forfatter Sara Omar på den ene side og instruktør Manyar Parwani og producent Omar Marzouk på den anden.
- Grand slam-turneringen Australian Open er i gang med dansk deltagelse i skikkelse af Clara Tauson.
- Retssagen, hvor massemorderen Anders Behring Breivik ønsker prøveløsladelse, fortsætter i Norge.