Indkøb af 85 millioner test uden udbud fører til klagesag mod staten: »Vi er fuldstændig overbeviste om, at det, der er foregået, er ulovligt«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

I dagens Politiken kan du læse, at brancheforeningen Dialab nu rejser en sag mod Region Midtjylland for at have købt i alt 85 millioner hurtigtest uden udbud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en onsdag i januar, hvor erantisserne så småt er begyndt at indtage villahaverne.

Dem kan du glæde dig over, mens du læser dagens historier, der spænder fra et militært udsultet Bornholm til tomme testcentre i København.

Men først lægger vi vejen forbi dagens coronatal:

»Bornholm er blevet militært udsultet«

Bornholms udsatte position i Østersøen som en strategisk vigtig position har med krisen i Ukraine sat sine spor på øen. Det skriver Berlingske.

Russiske landgangsfartøjer og andre krigsskibe bevæger sig ind og ud af Østersøen i forbindelse med krisen i Ukraine – måske som en dobbelttrussel rettet mod den vestlige forsvarsalliance NATO for at vise militære muskler.

Samtidig bliver Bornholms suverænitetsgrænser den ene gang efter den anden krænket af militære fly fra Rusland.

»Bornholm er blevet militært udsultet og er blevet taget ved næsen efter det sidste forsvarsforlig, hvor man lovede at oprette militær tilstedeværelse på Bornholm,« siger René Danielsson, som er tidligere oversergent på øen og kommunalbestyrelsesmedlem på Bornholm for Dansk Folkeparti, DF.

Den artikel kan du læse her.

Bornholm mærker krisen i Ukraine ved, at Rusland lader krigsskibe og militære fly nærme sig øen. Samtidig er øen blevet »militært udsultet«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Profilers farvel til Venstre betyder et fald på 156.000 stemmer i forhold til sidste valg

En lang række centrale Venstre-profiler har forladt – eller vil forlade – partiets folketingsgruppe på Christiansborg. Med også gruppeformand Karsten Lauritzens exit mangler partiet nu de kandidater, som ved folketingsvalget i 2019 samlet set sikrede det 156.000 personlige stemmer. Det skriver Berlingske.

»Hovedproblemet for Venstre er, at det her samlet set kan betyde, at partiet bliver væsentlig mindre end De Konservative. Og så vil Søren Pape presse på for, at det er ham, der skal have statsministerposten,« siger politisk kommentator og tidligere konservative forsvarsminister, Hans Engell.

Den artikel kan du læse her.

Med gruppeformand Karsten Lauritzens exit mangler Venstre nu de kandidater, som ved folketingsvalget i 2019 samlet set sikrede partiet 156.000 personlige stemmer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Indkøb af 85 millioner test uden udbud ender nu i Klagenævnet

Brancheforeningen Dialab, der repræsenterer danske leverandører og producenter af test- og laboratorieudstyr, rejser nu en sag mod Region Midtjylland for at have købt i alt 85 millioner hurtigtest for samlet to milliarder skattekroner uden udbud. Det skriver Politiken.

»Vi er fuldstændig overbeviste om, at det, der er foregået, er ulovligt, og det er vi nødt til at få en instans til at konkludere, så vi kan få det stoppet. Uanset om vi vinder eller taber, er vi nødt til selv at betale for denne klagesag, og rent økonomisk kan vi desværre næppe bruge afgørelsen til noget, da det formentlig vil blive meget vanskeligt for de virksomheder, som blev forbigået, at bevise, at de har lidt et tab,« siger Henrik Lundgaard Sedenmark, sekretariatschef i Dialab til Politiken.

Den artikel kan du læse her.

Antallet af danskere, der lader sig teste, er styrtdykket siden årsskiftet, og testcentrene står tomme meget af tiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Testcentre står tomme, efter at krav til test er styrtdykket

Antallet af danskere, der lader sig teste, er styrtdykket siden årsskiftet, og testcentrene står tomme meget af tiden.

Det viser tal fra Region Hovedstaden, hvor politikere nu presser på for at få skåret ned på den enorme og milliarddyre testkapacitet, der er opbygget. Det skriver Berlingske.

»Vi kan se i tallene, at tilbuddet ikke bruges. Derfor bør vi nedskalere kapaciteten. Vi bør bruge skatteydernes penge på en mere ordentlig og fornuftig måde i sundhedsvæsenet,« siger formanden for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (K).

Den artikel kan du læse her.

Blandt andet i den offentlige sektor er det et problem med de mange smittede – og ikke mindst den tilhørende isolation. Derfor vil blå partier og erhvervslivet gerne ændre reglerne for isolation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix.

Blå partier og erhvervslivet vil ændre reglerne for coronaisolation

De rekordhøje smittetal giver store problemer i en lang række brancher landet over. Derfor ønsker Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og derudover flere erhvervsorganisationer at gøre tiden i isolation kortere – og samtidig ophæve restriktionerne nu. Det kan du læse på forsiden af Jyllands-Posten i dag.

Dansk Erhverv peger på, at det er et problem, hvis medarbejdere bruger uforholdsmæssig lang tid i isolation.

»Smittetallene er høje, og det presser virksomheder over en bred kam. Vi har jo også hørt mange historier om, hvordan den offentlige sektor er presset. Man kan for eksempel se på isolationsreglerne ved nærkontakt inden for hjemmet, når man har været smittet inden for 12 uger. En anden mulighed er, at medarbejderne kan komme tilbage efter fem dages isolation i stedet for syv, når de ikke har oplevet symptomer i forløbet,« siger administrerende direktør i Dansk Erhverv  Brian Mikkelsen. Dansk Erhverv vurderer, at coronafraværet koster op mod tre milliarder kroner om ugen.

Den artikel kan du læse her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Dagens tweet:

Det sker i dag

  • Nyt retsmøde i Retten på Frederikberg i striden om en dokumentarfilm med forfatter Sara Omar på den ene side og instruktør Manyar Parwani og producent Omar Marzouk på den anden.
  • Grand slam-turneringen Australian Open er i gang med dansk deltagelse i skikkelse af Clara Tauson.
  • Retssagen, hvor massemorderen Anders Behring Breivik ønsker prøveløsladelse, fortsætter i Norge.