Indisk adoptionsskandale rammer AC Børnehjælp

Et indisk børnehjem er anklaget for børnehandel og for at have forfalsket papirer. Børnehjemmet har over en periode på 18 år leveret børn til adoption gennem AC Børnehjælp.

INDIEN: Et børnehjem i nærheden af den indiske millionby Mumbai er ifølge avisen Mumbai Mirror anklaget for at have solgt børn til udenlandske adoptioner og for at have stjålet børn fra deres forældre for derefter at adoptere dem væk. Og det giver problemer for det omdiskuterede danske adoptionsbureau AC Børnehjælp, der i mange år havde børnehjemmet som den vigtigste samarbejdsparter og største leverandør af børn fra Indien til danske forældre. Det skriver Politiken.

Af interne dokumenter og referater fra det danske adoptionsbureau fremgår det, at det allerede i 2000 blev noteret, at dokumentationen vedrørende børnenes baggrund var mangelfuld. Derudover fremgår det, at børnehjemmet forlangte sorte penge fra AC Børnehjælp. Alligevel fortsatte samarbejdet indtil 2006, og i perioden 2000-2005 betalte AC Børnehjælp omkring 2,2 millioner kroner til børnehjemmet.

De interne dokumenter viser desuden, at børnenes pleje var dårlig trods det høje pengebeløb, og at AC Børnehjælp var under pres for at betale endnu mere til det indiske børnehjem.

Young Sun Gullach fra foreningen Adoptionspolitisk Forum finder den indiske børnehjemssag katastrofal.

»Det her viser, at så snart man begynder at kradse i overfladen på de forskellige afgiverlande, så finder man private organisationer, der er ude på markedsvilkår og opsøge børnehjem, der er villige til at afgive børn,« siger hun til Politiken og fortsætter:

»Fra Sydkorea, hvor jeg selv kommer fra, er det snarere reglen end undtagelsen, at mange papirer er fejlbehæftede. Børnehjemmene har produceret de papirer, som modtagerlandet gerne ville have og som oftest erklæret børnene egnet til adoption under påstand af, at de var indleveret anonymt, fundet på gaden eller reelt forældreløse. Ofte har de givet barnet forkert navn, forkert fødselsdato og forkert oprindelsessted.«

Young Sun Gullach mener ifølge Politiken, at de danske myndigheder nu bør gå ind og efterse samtlige adoptionssager.

Det er Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo (V), enig i. Han mener, at den nye sag understreger, at der er noget galt med adoptionssystemet og med tilsynet af det.

»Selv om man gang på gang har fået viden om, at der var noget galt, så fortsatte det hele ganske uforandret, uden at man tog børnenes parti og sagde: Der er noget, vi er nødt til at undersøge,« siger han til Politiken.

280 børn er fra 1988-2006 kommet til Danmark fra det indiske børnehjem, og det er deres adoptionssager, der er i risiko for at være svindlet.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra AC Børnehjælp.