Indicier ok i Afghanistan-film

Undersøgelse: Nogle indicier i filmen "Den hemmelige krig" er tilstrækkeligt gode til, at der kan rejses tvivl om regeringens oplysninger om dansk tilbageholdelse af afghanske fanger i foråret 2002.PDF: Rapport: "Den Hemmelige Krig"

Foto: Keld Navntoft/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Ifølge en undersøgelse af vinterens stærkt omdiskuterede dokumentarfilm, "Den hemmelige krig", bygger hovedparten af filmens påstande på indicier.

Nogle af indicierne er ifølge undersøgelsen tilstrækkeligt gode til, at der kunne rejses tvivl om regeringens oplysninger om danske tilbageholdelsen af afghanske fanger i foråret 2002.

Fagbladet Journalisten og Syddansk Universitet står bag undersøgelsen, som ikke har til formål af afgøre, hvad der er sandt og hvad der er løgn i sagen. Den tager alene stilling til, om filmen lever op til de krav om korrekte oplysninger, som man sædvanligvis stiller til dokumentarfilm af denne type.

En af filmens mest alvorlige påstande var, at regeringen i foråret 2002 vildledte Folketinget, når regeringen oplyste, at afghanske fanger ville blive behandlet i overensstemmelse med Genevekonventionerne.

- Filmen fremlægger tilstrækkelig journalistisk dokumentation til at gøre den påstand gældende, at regeringen har givet Folketinget urigtige/vildledende oplysninger, når den oplyste, at fanger i Afghanistan ville blive behandlet i overensstemmelse med principperne i Genève-konventionerne, skriver rapportens forfattere.

De konkluderer altså ikke, at regeringen faktisk vildledte Folketinget, men mener, at indicierne var gode nok til, at påstanden kunne fremsættes.

På andre felter vurderer rapporten modsat, at filmen ikke indeholdt tilstrækkelig dokumentation for, at fanger "rutinemæssigt" blev udleveret til amerikansk varetægt ligesom rapporten ikke mener, at filmen sandsynliggør påstanden om, at de blev udsat for tortur.

Rapporten anbefaler, at Danmarks Radio, som har betalt for en del af filmens udgifter, skaber klarere retningslinjer for kvalitetskontrol med de dokumentarfilm, som DR udsender.

Undersøgelsen er lavet af Erik Albæk, professor, Center for Journalistik på Syddansk Universite, Mette Bock, prorektor ved Aarhus Universitet, tidligere chefredaktør på JydskeVestkysten, Søren Steen Jespersen, tv-dokumentarist og partner i Bastard Film, Michael Kristiansen, kommunikationsrådgiver, tidligere pressechef i Statsministeriet og Mark Ørsten, lektor, Institut for Journalistik, Roskilde Universitetscenter.