Indgreb skal sikre kræftsyge hurtig hjælp

Sundhedsministeren strammer op på kravene til regionerne for at undgå, at kræftpatienter venter for længe. Det er der stort behov for, vurderer Kræftens Bekæmpelse.

Sundhedsministeren strammer nu op på kravene til regionerne for at undgå, at kræftpatienter venter for længe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets kræftafdelinger skal være bedre til at arbejde sammen og træde til, hvis ventetiderne begynder at skride ét sted, så patienterne kan være sikre på at få en hurtig hjælp mod den frygtede sygdom.

Samtidig skal de centrale sundhedsmyndigheder ånde regionerne kraftigere i nakken og følge tættere op på, om de nu også gør tilstrækkeligt for at sikre patienterne en hurtig behandling.

Det er blandt de initiativer, der nu sættes i gang for at sikre, at landets mange kræftpatienter får en hurtig og rettidig behandling inden for de tidsfrister, der er opstillet i loven.

»Der er behov for handling nu. Kræftpatienter SKAL have en hurtig udredning og behandling. Det er en patientrettighed – ikke bare en hensigtserklæring. Vi skal sætte ind, så vi fastholder den positive udvikling i vores kræftbehandling,« siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Ministeren har netop præsenteret indgrebet i forbindelse med et møde med Kræftens Bekæmpelse.

Den ekstra indsats kommer, efter at der – på ny – har været fremsat kritik af de lange ventetider, som nogle kræftpatienter, især i hovedstadsområdet, har oplevet i løbet af de senere måneder.

Region Hovedstaden måtte således i maj erkende, at man i 39 tilfælde havde overskredet de særlige regler, som giver patienter med potentielt livstruende kræftsygdomme ret til undersøgelser og behandlinger inden for bestemte tidsfrister enten på deres eget sygehus eller - hvis det første ikke kan lade sig gøre - på et andet sygehus i Danmark eller i udlandet.

Problemerne fører nu til, at ministeren skrider på tre punkter:

Der indføres således en skærpet indberetningspligt, hvor regionerne frem til jul – udover at indberette overskridelser af de maksimale ventetider – også skal indberette, hvor mange patienter, der selv har valgt at vente længere. Målet er blandt andet at afdække, om der er et mørketal.

Desuden opstilles der krav om et bedre og mere forpligtende samarbejde mellem landets kræftafdelinger – særligt på de mest tidskritiske kræftformer så som lungekræft.

Endelig skal Sundhedsstyrelsen på et møde med regionerne senere på måneden vurdere, om de iværksatte initiativer er tilstrækkelige – eller om der er behov for yderligere opfølgning.

»Patientrettighederne er ikke til debat. For nogle kræftformer kan ventetid på selv få dage være et spørgsmål om liv og død. Jeg vil holde et vågent øje med, om det går den rigtige vej. Ellers må vi se på, om der skal yderligere initiativer til,« siger Ellen Trane Nørby.

De særlige ventetidsregler blev indført for ca. 10 år siden, og der har også tidligere været problemer med at overholde dem.

I maj 2014 var der således hele 519 tilfælde, hvor hospitaler over hele landet overtrådte reglerne. Hovedparten af overskridelserne, i alt 487 hændelser, vedrørte det landsdækkende screeningprogram for tyk-og endetarmskræft, der blev indført den 1. marts det år.

I denne omgang er der heller ikke kun Region Hovedstaden, der har problemer. I juni i år kom der således 35 indberetninger om overskridelser fra regionerne – heraf var de 32 fra Region Midtjylland, som vedrørte forsinkelser for patienter med brystkræft.

Hér lød forklaringen fra regionen, at det skyldtes dels ”kapacitetsproblemer” og dels en menneskelig fejlhåndtering af henvisninger til klinisk mammografi på røntgen- og skanningsafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

I Kræftens Bekæmpelse, der har været stærkt kritisk over for udviklingen på det seneste, er man yderst tilfredse med de nye initiativer.

»Situationen er helt uholdbar for patienterne. Derfor er vi glade for, at ministeren reagerer over for, at de nuværende ventetider i mange tilfælde er helt uacceptable for både de syge og de pårørende. Det er godt, at der nu bliver taget affære. Ministeren har været meget lydhør overfor disse problemer,« siger Dorthe Crüger, formand i Kræftens Bekæmpelse.