Indgreb mod prædikanter vækker protest

En række kendte debattører og præster er bekymrede og forargede over en aftale, som regeringen har indgået med flere partier. Et farligt skifte i den retslige beskyttelse af ytringsfriheden, hedder det. I går blussede kritikken af aftalen, der vil kriminalisere visse religiøse ytringer, op.

En række kendte debattører og præster er bekymrede og forargede over en aftale, som regeringen har indgået med flere partier for at forhindre hadprædikanter i at sprede deres budskaber. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en massiv protest sendte 63 debattører i går en appel til Folketinget om ikke at begrænse ytringsfriheden.

»Et farligt skifte i den retslige beskyttelse af ytringsfriheden,« hedder det i appellen.

Meldingen kommer, efter at regeringen tirsdag indgik en aftale med flere partier om det såkaldte »enighedspapir«, hvis formål er at kriminalisere visse religiøse ytringer.

Aftaleparterne mener, det er vigtigt, at præster, imamer og forkyndere uden for folkekirken opnår nogle generelle forudsætninger for at rådgive og vejlede deres menigheder i overensstemmelse med dansk ret.

Med enighedspapiret bliver der stillet krav om et obligatorisk kursus i dansk familieret, frihed og folkestyre.

Men det er ikke bare kendte forfattere, journalister og debattører som Carsten Jensen, Flemming Rose, Peter Øvig Knudsen, Henrik Nordbrandt og 59 andre, der er stærkt bekymrede.

Også en række kristne trossamfund uden for folkekirken er forargede over, at der med »enighedspapiret« er blevet rejst tvivl om præsternes viden om og overholdelse af dansk lovgivning.

»Vi er meget betænkelige ved formuleringer om, at det fremover bliver strafbart at tilslutte sig indholdet i en oplæst tekst fra for eksempel Biblen, hvis teksten beskriver handlinger, der i dag er strafbare. Dem vil der være mange af i Moseloven eller fra Israels blodige historie,« skriver en række repræsentanter fra de kristne trossamfund uden for folkekirken i Kristeligt Dagblad.

»Hvad er det jeg skal lære«

En af de præster, der føler sig ramt, er frimenighedspræst Søren Mejer Overby fra Herning Bykirke, en evangelisk-luthersk frimenighed.

»Hvor er det plat og respektløst. Hvad er det, jeg skal lære?« lyder Søren Mejer Overbys umiddelbare reaktion.

»Jeg har gået ti år i skole, tre år i gymnasiet og seks år på universitetet, og til slut et halvt år på pastoralseminariet. Og nu vil de så sende mig på en slags opdragelseskursus i danske værdier, fordi jeg ikke er præst i folkekirken, men i en frimenighed. Som om jeg ikke kender danske værdier og vil overholde dansk lovgivning,« siger han.

»Når første forargelse har lagt sig, frygter jeg for konsekvenserne af det, Folketinget har vedtaget. Ikke kun for mig selv, men for dem, der har holdninger som strider mod, hvad der ifølge flertallet er danske værdier. For på dette opdragelseskursus skal jeg ikke bare lære noget, jeg skal også underskrive en løfteerklæring om, at jeg i mit virke som præst »vil overholde dansk lovgivning, herunder ytrings- og religionsfrihed, ligestilling mellem kønnene og frihed til seksuel orientering, ikke-diskrimination og kvinderettigheder.«

Søren Mejer Overby understreger, at han med glæde skriver under på, at han skal overholde dansk lovgivning. Problemet opstår, når han også skal skrive under på nogle værdier, mener han.

»Selvfølgelig må samfundet stoppe dem, der opfordrer til vold, terror, incest, flerkoneri eller andet, som er ulovligt i Danmark. Men må man – bare fordi man er religiøs – så ikke prædike mod dansk lov, som man er uenig i? Eller prædike mod grundlæggende værdier i samfundet, som man er uenig i?«

Søren Mejer Overby er bange for at skrive under på en løfteerklæring og forklarer, at han ikke bilder sig ind, at han her og nu mister sin ytringsfrihed.

»Men jeg kan være bange for, at min underskrift kan bruges til at lukke min mund, hvis jeg skulle gå hen at mene noget, som nogle magthavere synes er »udansk«. Jeg er f.eks. imod fri abort. Betyder det så ifølge danske værdier, at jeg er kvindeundertrykkende og dermed farlig?«

Søren Mejer Overby har de danske værdier på plads, respekterer og værdsætter de fleste højt.

»Men der er også nogle jeg er uenig i, og det vil jeg da som præst have lov til at sige og prædike. Papir kan meget let bruges til en klapjagt på dem, der mener det »forkerte«. Hvad de forkerte meninger så end er.«

»Klap nu lige hesten«

Dansk Folkepartis kirkeordfører, Christian Langballe, mener, at de nye krav om, at udenlandske forkyndere skal have et kendskab til fundamentale danske værdier, og hvad danske værdier bygger på, er endt med at være ret rimeligt.

»Jeg forstår ikke den massive kritik, heller ikke fra de danske frikirkepræster. Det er jo ikke dem, der har brug for at få et kendskab til familieretslige værdier, det er vi da udmærket klar over. Så jeg vil sige: Klap nu lige hesten et øjeblik, til det bliver udmøntet lovmæssigt.«

Ifølge Christian Langballe stilles der ikke engang krav om, at udenlandske forkyndere skal på et kursus første gang, de kommer til Danmark.

»Men hvis de begynder at komme hertil gentagne gange og vil forkynde, så er der grundlag for at indvie dem i, hvad vores danske værdier og vores fundament er. I forhold til imamer er der tale om en lærerfunktion, og så er der tale om skærpede omstændigheder, hvis de bliver ved med at komme.«