Indføres til EM: Her er 11 nye regler, der ændrer fodbold

Foto: GEORGI LICOVSKI. Det her er nu forbudt på indtil flere niveauer.
Læs mere
Fold sammen

Hvad? Hvorfor fløjtede dommeren ikke dér?

Det kan godt være, at man som seer eller tilskuer, vil undre sig over dommernes afgørelse ved den kommende EM-slutrunde. Men det er fordi, at der er blevet indført en stribe nye fodboldregler til slutrunden i Frankrig.

Heldigvis er BT klar til at klæde dig på, så du ikke bliver snydt. Her er 11 af de mest iøjnefaldende, nye fodboldregler, der bliver indført fra EMs start på fredag:

 

1. Drikkepauser

Man så det under VM i Brasilien, hvor der ekstraordinært blev indført drikkepauser på grund af de høje temperaturer i især Amazonas-områderne. Nu bliver muligheden for at indføre drikkepauser gjort permanent - varigheden skal bare lægges til den ordinære spilletid. Så er det i hvert fald også klart til VM i Qatar i 2022.

 

2. Mållinjeteknologi

For første gang bliver skal der i Frankrig bruges mållinje-teknologi ved en EM-slutrunde. Som man har set i eksempelvis Premier League og Bundesligaen i den seneste sæson.

3. Behandling

Nu behøver en spiller ikke længere forlade banen efter endt behandling inden for linjerne. Hvis modstanderen får en advarsel eller et rødt kort for forseelsen – eller hvis det varer mindre end 20 sekunder – kan han bare spille videre uden at skulle et smut uden grønsværen.

4. Tidlig udvisning

En spiller kan nu udvises allerede inden kick-off, hvis han siger noget til dommeren eller ligefrem overfalder en modstander. Skulle en spiller få rødt, må hans hold dog gerne sætte en erstatning på banen, så man kan starte kampen 11 vs. 11.

5. Ekstra mur

Nogle angribende hold ynder at stille en slags ekstra mur op bag eller foran forsvarets mur, når der skal tages et direkte frispark. Den måde at forstyrre målmandens udsyn på er ikke længere tilladt. Det vil fremover blive straffet med et frispark til modstanderne.

6. Udskiftning af tøj

Har man være ude for at skifte trøje eller sko, har spilleren tidligere måttet vente på dommerens accept for igen at gå på banen. Nu er det nok med et nik fra linjevogteren eller fjerdedommeren.

7. Matchende underhylere

Vi kan kalde det Nicklas Bendtner-reglen: Den danske angriber blev kendt, da han som led i et reklame-stunt flashede et par bookmaker-finansierede grønne boksershorts under sin rød-hvide dragt. Fremover skal underbukser have samme farve som shorts. ( Da Nicklas Bendtner fik en bøde ved EM i 2012 for sit stunt var det for reklamen - ikke for farven).

8. Opgivning

Alle, der har spillet fodbold, kender det. Man skal ALTID spille bolden frem på modstandernes banehalvdel, når man giver bolden op. Det er slut nu. Man må gerne spille bolden bagud – bare modtageren af afleveringen befinder sig i midtercirklen.

9. Straffespark

Når en spiller som Lionel Messi tager straffespark, holder han gerne en kort pause i tilløbet for at distrahere målmanden. Det er nu forbudt. Man skal gennemføre tilløbet uden at stoppe op. Skulle en spiller alligevel lave sådan en finte, vil det udløse et frispark til modstanderne. Og så kan Lionel Messi i øvrigt glæde sig over, at han ikke er europæer.

10. Triple-straf

Straffespark, udvisning, karantæne: Den såkaldte triple-straf for en forseelse i straffesparksfeltet bortfalder nu. I stedet vil en spiller fremover ’kun’ få et gult kort – hvis dommeren vurderer, at han gik efter bolden.

11. Tabt sko

Hvis en spiller skulle være så uheldig at tabe en sko eller en benskinne, kan han bare spille videre. Kampen vil ikke længere blive afbrudt. Først ved næste afbrydelse skal spilleren igen få styr på sin påklædning.