Inden længe får København en ny badestrand, og badevandskvaliteten er »dårlig«

En ny badestrand i Valbyparken åbnes til næste år. Den har været på vej siden 2012, men om det bliver muligt at bade der ved åbningen i 2021 er usikkert. Vandkvaliteten er nemlig dårlig.

I dag kan københavnerne bl.a. tage sig en dukkert ved Amager Strandpark. En ny strand skal åbne i Valbyparken næste år, men det er ikke sikkert, at man vil kunne bade der, når den åbner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

En ny københavnsk badestrand kan blive til virkelighed og byde gæster velkommen i august 2021. Det skriver TV 2 Lorry.

Der er dog en hage, for det er endnu uvist, om det vil være muligt at bade ved stranden, der ligger ved Valbyparken, når den bliver indviet næste år.

»Jeg kan ikke hundrede procent udelukke, at vi i starten vil fraråde, at man bader der,« siger Henriette Hall-Andersen, der er områdechef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune til TV 2 Lorry.

Årsagen er enkel. Vandkvaliteten er kort og godt »dårlig«, og det betyder, at man ikke nødvendigvis kan bade allerede fra strandens åbning næste år.

Projektet har været undervejs siden 2012, hvor Københavns Kommune fik en donation fra R98 Fonden på 28 millioner kroner til anlæg af badestranden. Derefter har projektet ventet på udsigten til rent badevand.

Den dårlige vandkvalitet skyldes primært udledning af urenset spildevand fra to nærliggende vandløb, der begge løber ud i Kalveboderne.

Tilbage i 2015 var vandkvaliteten ikke tilstrækkeligt god. Ifølge materiale til et møde i Teknik- og Miljøudvalget i 2018 skulle det problem gerne være løst i 2021, så der er mulighed for at bade.

»... vandkvaliteten i Kalveboderne forventes at kunne overholde kravene til badevand tidligst i 2021, forudsat at Københavns Kommune, omegnskommunerne og Hofor fortsætter gennemførelsen af de planlagte spildevandstiltag,« lød det dengang.

Det er hovedstadens forsyningsselskab Hofor, der har ansvaret for at forbedre vandkvaliteten. Hofor oplyser til TV 2 Lorry, at det er en meget stor opgave at forbedre vandkvaliteten.

Skulle man vente, til vandkvaliteten var blevet bedre, ville der i stedet gå tre år, før stranden stod klar.

Henriette Hall-Andersen har ikke et bud på, om vandkvaliteten ved stranden når at blive god nok, inden stranden står færdig næste år, siger hun til TV 2 Lorry.