»Indebrændt« psykolog provokerer i debat om særligt sensitive børn

»Indebrændt«. »Halvbitter«. »Gnaven«.

Det koster ofte kritik at lufte skarpe holdninger, som psykolog og parterapeut Finn Korsaa gjorde det i søndagens kronik i Berlingske »Det særligt sensitive barn har pædago­gikken skabt«.

Kronikken har det seneste døgn været genstand for stor debat på Facebook, hvor hundredvis af brugere har givet deres besyv med i kommentarsporet.

(Artiklen fortsætter under billedet)

I kronikken skriver Finn Korsaa: »Teorien om, at de voksne skal vise anerkendelse, bygger ganske vist på en meget sympatisk tankegang. Men i praksis skaber den en situation, hvor den voksne umyndiggør sig selv og overlader initiativ og ansvar til barnet. Og det er, for nu at forenkle problemstillingen, sådan man skaber forudsætningerne for performance og særligt sensitive børn.«

Roden til det hele er ifølge Finn Korsaa den anerkendende pædagogik, som afskærer det moderne barn for vigtige erfaringer i livet.

»De (børn engang, red.) skulle tåle konflikter og udviklede sig ved dem. De skulle tåle at blive sure og fornærmede, men udviklede sig ved det ... når barnet (børn i dag, red.) provokerer, udbryder de forstående forældre: 'Jamen hvad er det da, du vil?«

Debatten på Facebook stikker i flere retninger. I nogle tråde diskuteres det, om børn og unge i dag er blevet for sarte på grund af pyldrede forældre.

I andre tråde debatteres det, om »diagnose-hysteriet« har taget overhånd. Et udbredt modsvar er, at det at være særligt sensitiv ikke er en diagnose, men et personlighedstræk.

En bruger skriver, at Finn Korsaas kronik er »en gang bavl« og gør opmærksom på, at hun er særligt sensitiv - noget, hun fandt ud af som voksen.

»Det føltes som en kæmpe lettelse at finde ud af, at der ikke var noget galt med mig, og at den måde jeg oplevede verden og livet på faktisk var normal og ikke noget at skamme sig over og forsøge at lade være med at være sådan,« skriver hun.