Indbrudstyve foretrækker Nordsjælland

Siden 2009 er antallet af anmeldelser om indbrud faldet år for år, men relativt set er de nordsjællandske hjem fortsat mest udsatte.

Foto: Torben Klint

Landets indbrudstyve har længe set en fidus i, at et stort antal danskere lader hjemmet stå tomt i juledagene. Det viser en gennemgang af de seneste ti års statistik over anmeldelser af indbrud i beboelse – de topper hvert år i fjerde kvar­tal.

Det hårdest ramte område er Nordsjælland. Ifølge tal fra Rigspolitiet var der i fjerde kvartal sidste år fem indbrud per 1.000 indbyggere i politikredsen – landsgennemsnittet samme år var 3,4.

»Vi kan ikke se bort fra de tal. Lige præcis i juledagene er vi desværre ramt meget mere end en anden given måned. Indbrudstyvene ved selvfølgelig, at mange er ude for at holde jul, og at der så er mindre risiko for at blive opdaget,« siger politiinspektør Morten Kaare Pedersen fra Nordsjællands Politi.

På landsplan er antallet af indbrud i beboelse faldet siden 2009 – også i Nordsjælland – men i år har politikredsen alligevel oplevet en mindre stigning, fortæller Morten Kaare Pedersen. Han håber dog på en 2016-jul med få indbrud efter en forholdsvist rolig december.

»Vi kan nok ikke undgå det helt, men vi gør, hvad vi kan. I juledagene har vi skruet op for det samlede beredskab, så vi har flere folk på arbejde til at hjælpe de borgere i Nordsjælland, der uheldigvis kan blive udsat for indbrud og anden kriminalitet,« siger politiinspektøren. I Det Kriminalpræventive Råd har analytiker Jon Elbek også noteret sig, at Nordsjælland er særligt udsat.

»Det handler tre ting: Er der noget af værdi at stjæle? Hvor svært er det at stjæle det? Og hvor mange boliger i området er det let at komme til og fra? Det sidste kunne være en del af forklaringen på, at der er ganske få indbrud på Bornholm, hvor det er vanskeligt at komme væk med tyvekosterne. Omvendt er både Nordsjælland og Vestegnen kendetegnet ved at der er masser af trafik og mange indfaldsveje til store områder med bebyggelse,« siger Jon Elbek.