Indbrudstyve bag tremmer i ferien

Nogle af østjyllands værste indbrudstyve er sendt i fængsel i sommerferien, hvor mange boliger står tomme. Flere politikredse vil følge ordningen, som DF og Venstre vil have udvidet til hele landet.

Det er slemt nok at komme hjem fra sommerferie. Endnu værre er det at komme hjem og opdage at der har været indbrud. I flere politikredse har de mest flittige indbudstyve fået fremskyndet deres afsoning, som de tilbringer sommeren i fængsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kvikke indbrudstyv kigger op mod solen og glæder sig over, at feriesæsonen er sat ind. Det giver så dejlig arbejdsro,  når danskerne tager på ferie og lader boligen stå tom tilbage.

Men tyveknægtens sommerglæde vil være kort, for han bliver sendt på tvunget ophold i »Hotel Tremmely« i god tid inden ferien.

Det er resultatet af et samarbejde mellem Østjyllands Politi og Kriminalforsorgen, hvor en håndfuld af kredsens værste indbrudstyve har fået fremrykket deres fængselsophold for at dæmpe kriminaliteten i sommerperioden. De fem dømte tyve bliver således kaldt ind til afsoning af Kriminalforsorgen i løbet af sommeren.

Modellen bør danne eksempel til efterfølgelse i hele landet, lyder det fra retsordfører for Venstre, Preben Bang Henriksen (V).

»Hvis man ernærer sig som indbrudstyv og er idømt en ubetinget fængselsstraf, så er det en slags erhvervsrisiko, at man skal i fængsel. At det sker i sommerperioden er en rigtig fin idé. Det burde være naturligt, at man på tidspunkter, hvor der år efter år er mange indbrudstyverier, tager ud og sætter allerede dømte tyve i fængsel,« siger han.

Preben Bang Henriksens ordførerkollega fra Dansk Folkeparti, Peter Skaarup (DF), mener, at initiativet bør rulles ud i hele landet.

»Det er vigtigt, at vi sikrer trygheden om danskernes eget hjem. Derfor bør man udbrede den her ordning til andre politikredse, så man sikrer, at de indbrudstyve, der er på spil gang på gang, er væk i tidspunkter, hvor mange er væk fra deres hjem,« siger han.

Kriminalforsorgen oplyser, at man ikke er bekendt med, at den østjyske metode bruges hos andre af landets politikredse. Men interessen for initiativet fejler ingenting.

I de to første uger af juli har Syd- og Sønderjyllands Politi registreret 90 indbrud i beboelsesejendomme som villaer, lejligheder og landsteder, fortæller kommunikationsrådgiver Johanne Høegh Langvad. Politiet forsøger at dæmme op for indbrud ved at bede Kriminalforsorgen at droppe udgang til særligt aktive indbrudstyve i ferieperioder som påske og jul. Derudover holder man dagligt øje med de tyve, der prøveløslades. Men nu vil kredsen afvente erfaringer fra Østjyllands Politi for at se, om tiltaget kan bruges i det sønderjyske.

Også hos Københavns Politi vil man følge samarbejdet mellem Kriminalforsorgen og Østjyllands Politi.

Hovedstadens politi har allerede brugt metoden i juleperioden. Samtidig bruger man en indbrudsgruppe, som følger løsladte indbrudstyve tæt for at fange indbrudstyvene hurtigt igen, hvis de foretager ny kriminalitet.

I sidste weekend oplevede Østjyllands Politi ifølge Århus Stiftstidende, at tyve slog til mod 67 ferietomme boliger i Aarhus Kommune. Håbet er, at initiativet med at putte serieindbrudstyvene i brummen kan mindske ferieindbruddene, forklarer vicepolitiinspektør og leder af Østjyllands Politis indbrudsstab, Sten Sørensen:

»Vi målretter nu i højere grad vores indbrudsindsatser på enkeltpersoner, som vi udpeger ved hjælp af analyser og efterretninger. På den måde får vi et bedre billede af, hvem indbrudstyvene er, og så kan vi også bedre sætte ind over for dem for eksempel i sommerperioden,« siger han.