Imamer blåstempler Hizb ut-Tahrir

Ledende imamer i København er positive over for et nyt samarbejde om fælles muslimske udfordringer med Hizb ut-Tahrir. Skarp kritik fra Ny Alliances Naser Khader.

Førende imamer vil samarbejde med Hizb ut-Tahrir. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Københavns førende imamer er ved at finde ind i et samarbejde med den kontroversielle islamistiske bevægelse Hizb ut-Tahrir.

Det bekræfter talsmanden for Islamisk Trossamfund på Dortheavej, hvor hovedstadens største arabiske menighed holder til. »Vi har hver vores teologi og politik, som ikke kan forenes, men vi kan samles om vores fælles interesser,« siger talsmand Kasem Ahmad.

Han nævner fælles demonstrationer, ægteskabsrådgivning til muslimer samt opbakning til en stormoské som samarbejdsområder.

Hizb ut-Tahrir er forbudt i Holland og Tyskland på grund af bevægelsens synspunkter, og herhjemme har flere partier på Christiansborg krævet bevægelsen forbudt.

Kasem Ahmad ved, at et parløb med Hizb ut-Tahrir kan være kontroversielt:

»Hvis vi føler, at samarbejdet kommer til at skade os, siger vi stop med det samme.«

Også imam Mohammed Fouad Albarazi fra Det Islamiske Forbund er åben for øget dialog, men afventer konkrete udspil. Både han og Islamisk Trossamfund har tidligere været i dialog om integration med både regeringen og Politiets Efterretningstjeneste.

Startskuddet til det nye samarbejde gik forrige søndag i Nørrebrohallen, da Hizb ut-Tahrir inviterede fire københavnske imamer til debat. »Der har været kontakt tidligere, men vi vil nu gøre det mere struktureret og er kommet med konkrete tiltag, som alle mener, der er et stort behov for. F.eks. udgør kriminalitet og sociale problemer en trussel for det muslimske samfund,« siger talsmanden for Hizb ut-Tahrir i Danmark, Fadi Abdullatif.

Lederen af Ny Alliance, Naser Khader, tror ikke på Hizb ut-Tahrirs gode hensigter. Men bevægelsens image i befolkningen er så dårligt, at de er nødt til at gøre noget, tror han.

»Personligt forstår jeg ikke de imamer, der nu går i dialog om et samarbejde. Jeg gad ikke spilde min tid på nynazisternes Jonni Hansen. Det kunne da godt være, at der var ting, vi kunne være enige om f.eks. at vi har en dejlig nationalsang. Men med hans menneskehensyn ville et samarbejde aldrig give mening,« siger Naser Khader.