Imam: »Nu er det nok«

Mange muslimer undlader at tage afstand fra terror som den i Paris, fordi de ganske enkelt ikke mener, der har noget særligt med dem at gøre, forklarer dansk imam.

»Vi må simpelthen til at finde årsagerne til fanatisme og ekstremisme,« siger imam Naveed Baig Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

»At tage et menneskes liv uretfærdigt er som at tage hele menneskehedens liv.«

Sådan lyder meldingen fra imam Naveed Baig her dagen efter terrorangrebet på det satiriske tidsskrift Charlie Hebdo i Paris, der indtil videre har kostet 12 mennesker livet.

Naveed Baig er sikker på, at han taler på »langt, langt de fleste« muslimers vegne, når han tager afstand fra angrebet i Paris.

»Men mange almindelige muslimer gider ikke at tage afstand, fordi de ikke mener, det har noget med dem at gøre. De er ikke forpligtet mere end alle mulige andre. Så det handler ikke om afstandstagen med ord nødvendigvis, men med hjertet,« siger han.

Og han er sikker på, at de fleste muslimer og ikke-muslimer »godt kan regne ud«, at »det er en ugerning« udført af fanatikere.

Han håber, at anslaget mod Charlie Hebdo kan føre til et slags vendepunkt, hvor alle almindelige muslimer, som han kalder »den stille majoritet«, vil sige »nok er nok«.

»Måske er smertegrænsen ved at være nået,« siger han.

Imamen ved Dansk Islamisk Center og Rigshospitalet henviser til, at polemikken omkring Grimhøjmoskeen i Aarhus og Talebans angreb på en skole i pakistanske Peshawar med mindst 100 dræbte børn blot er de seneste eksempler på, hvordan ekstremismen kan komme til udtryk.

»Vi må simpelthen til at finde årsagerne til fanatisme og ekstremisme,« understreger han:

»Det må vi gøre her og alle andre steder. Der er enkelte muslimer, der åbenbart er villige til at gøre hvad som helst for at fremme deres mål. De udmeldinger, der er kommet fra Grimhøjmoskeen er meget bekymrende, men skal udfordres med ord, da ytringsfriheden gælder for alle,« siger han.

»Peshawar er et vendepunkt for pakistanere, og jeg er sikker på, at Paris vil blive det samme.«

Naveed Baig anerkender, at det bliver svært at komme i dialog med de muslimer, der hælder til den voldelige salafistiske udlægning af islam.

»Men der har altid, og der vil altid være ekstreme poler i enhver religion,« mener han.

Andre muslimer udlægger teksten anderledes.

Således koncentrer den kontroversielle leder af den islamiske organisation Kaldet Til Islam, Abu Ubaydillah, i et opslag på sin Facebook-profil om Charlis Hebdos tegninger.

»Jeg vil gerne bruge dette opslag til at tage afstand fra alle de tegninger, som Charlie Hebdo har tegnet af vores elskede Profet, og jeg føler med alle de muslimer verden rundt, som har følt sig krænket af tegningerne,« skriver han.

Han skriver også:

»Der døde ikke 12 og sårede 10 mens de tegnede vores profet. Men der døde og græd næsten to milliarder hjerter, det kalder jeg en forbrydelse og terrorisme!«

Svenske medier beretter om, hvordan svenske jihadister med erfaring som bl.a. syrienskrigere jubler over angrebet i en lukket Facebook-gruppe.

»Bed Allah mangedoble sådanne angrebet", hedder det bl.a., og "nu må disse ækle svin tænke sig om en ekstra gang, inden de håner Allah og hans profet«.

Omvendt tager Det Islamiske Trossamfund afstand for tegninger. Men tilføjer dog også i en pressemeddelelse:

»Den katolske eller protestantiske kirke blev ikke bedt om at tage afstand fra terroristen Breivik. Diverse politikere indenlands er ikke blevet bedt om at tage afstand fra afbrændingen af moskéer og terror på disse i Danmark. Og de ville heller ikke nødvendigvis gøre det, da man kan risikere at blive stillet til ansvar for handlingen indirekte.«

Fordømmelse af terrorangrebet lyder også i en pressemeddelelse fra Dansk Muslimsk Union:

»De muslimske ekstremister som står bag sådanne terrorhandlinger, som vi ser i dag, er meget få, men forsøger med deres handlinger at tage patent på Islam og fortolkningen af den muslimsk tro. I deres forsøg herpå, slæber de et hensynsløst spor af ødelæggelse og galskab med sig.«

Den omstridte formand for Grimhøjmoskeen, Oussama El-Saadi, tager også afstand, selvom han føler sig krænket af Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, der også er blevet bragt i Charlie Hebdo.

»Det gør os meget ondt. Vi tager stærkt afstand fra enhver terrorhandling eller vold mod civile, og folk som ikke har gjort noget. Det er derfor, vi hele tiden siger, at vi ikke accepterer, at nogle gør sådan noget dumt her i Vesten,« siger han til Jyllands-Posten.

Følg Berlingskes live-blog, der følger begivenhederne i Paris og hele verden efter massakren hos Charlie Hebdo