Imam i København talte hårdt mod jøder dagen inden attentat

Fredag aften blev der luftet hård retorik mod jøder i Hizb ut-Tahrirs moske i København. Godt et døgn senere angreb en attentatmand synagogen i København.

Blomster ved den ved den jødiske Synagoge i Krystalgade, hvor Dan Uzan blev skuddræbt, da han stod vagt ved en jødisk konfirmation lørdag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredagen inden attentatet mod Krudt- tønden på Østerbro og den jødiske synagoge i Indre by blev der talt hårdt mod jøder i den københavnske moské Masjid Al-Faruq. På talerstolen stod imam Hajj Saeed, som under overskriften »Islams påkrævede standpunkt kontra den modernistiske underdanighed« prædikede på arabisk. Memri – der kalder sig et mellemøstligt research-institut – har oversat videoen og lagt den op på sin hjemmeside.

I prædiken blev tværreligiøs dialog afvist med et eksempel fra da profeten Muhammed boede i Medina. Imam Hajj Saeed udlagde en tekst, hvori det beskrives, at profeten Muhammed havde jødiske naboer i Medina. Imamen fortæller, at profeten i stedet for at opnå forsoning med jøderne beordrede dem til at konvertere til islam. Da de nægtede, »førte han krig mod dem«, lyder det i talen.

Videoen er oprindeligt lagt på YouTube af den skandinaviske afdeling af Hizb ut-Tahrir, og bag imamen har den religiøse og politiske bevægelse bredt sit flag ud. Videoen er optaget i bevægelsens moské på Nørrebro.

Thomas Jøhnk Hoffmann, professor i koranstudier ved Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet, har set videoen fra fredagens prædiken. Ifølge ham er imam Hajj Saeeds budskab forholdsvist tydeligt:

»Jeg opfatter ordene som en form for trussel eller løftet pegefinger. De jøder, der henvises til, blev enten fordrevet fra Medina eller massakreret. Kvinderne og børnene blev gjort til slaver. I den forstand kan fremkaldelsen af det her historiske fortilfælde jo være med til at lægge en konfrontatorisk linje an.«

Ifølge Thomas Jøhnk Hoffmann balancerer imamen sprogligt på en knivsæg:

»Jeg hører det ikke som en direkte opfordring til vold. Men jeg hører det som en antydning.«

Han sammenligner det med det tænkte tilfælde, at en præst i den danske folkekirke skulle begynde at læse op af Luthers stærkt antisemitiske skrift »Om jøderne og deres løgne« fra 1500-tallet og herefter antyde, at Luthers opfordringer skulle realiseres overfor jøderne i dag.

På samme måde vil mange muslimer i dag normalt se opgøret med jøderne i Medina som en lokal konflikt med en helt bestemt kontekst, der ikke skal læses som et carte blanche til vold mod jøder.

»Islam har jo ellers institutionaliseret det multireligiøse samfund for så vidt, at Koranen netop godtgør, at jøder, muslimer og kristne tilsammen skal forstås som Skriftens Folk,« siger Thomas Jøhnk Hoffmann.

Opfordrer til ikke at tage afstand

Talen fandt sted fredag. Lørdag eftermiddag omkring kl. 16 skete attentatet mod krudttønden, hvor filminstruktøren Finn Nørgaard blev skudt og dræbt. Natten til søndag omkring kl. 01, blev synagogen i Krystalgade angrebet, og her blev også jødiske Dan Uzan, som var frivillig vagt foran synagogen, skudt og dræbt. Tidligt søndag morgen blev den person, som politiet formoder stod bag attentaterne, Omar Abdel Hamid El-Hussein, skudt på Svanevej.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Hizb ut-Tahrirs talsmand, Junes Kock. Tirsdag i denne uge opfordrede Hizb ut-Tahrir muslimer til ikke at tage afstand fra attentaterne, men i stedet »sætte tingene i den rette kontekst«.