Illegale udlændinge hyres af kommunerne

Til trods for at de ikke har arbejdstilladelse, arbejder illegale udlændinge fortsat i kommuner, fordi udlændingenes papirer ser ud til at være i orden.

Flere kommuner har udlændinge ansat, som slet ikke har lov til at arbejde i Danmark. Det sker, fordi alle udlændinge bliver per automatik forsynet med et digitalt skattekort og dermed registreret som danske skatteborgere, skriver Politiken.

Det har fået mange private arbejdsgivere, især i hotel- og restaurationsbranchen, til at ansætte udlændinge i den tro, at papirerne var i skønneste orden. Og det samme oplever kommunerne.

København, Rudersdal og Ballerup er blandt de kommuner, der har ansat illegal arbejdskraft uden at være klar over det, og det er dyrt. Arbejdsgivere, der ansætter illegal arbejdskraft, må typisk betale en bøde på 10.000 kroner for hver måned, udlændingen har arbejdet i firmaet eller i kommunen.

- Det er dybt urimeligt, at kommunerne skal straffes, når de har været i god tro hele vejen. Og når både offentlige og private virksomheder kommer i klemme i dette system, er der behov for en hurtig og holdbar løsning, siger Michael Ziegler, konservativ borgmester i Høje Taastrup og formand for Kommunernes Landsforenings løn- og personaleudvalg til Politiken.

Frem til 1. januar 2008 blev de gamle papirskattekort forsynet med en advarende tekst, der gjorde det klart, at skattekortet ikke gælder som arbejdstilladelse. Men da papiret blev erstattet af det digitale e-skattekort, forsvandt advarslen.

Bøden kom til at lyde på 100.000 kroner, da Ballerup Kommune for nylig ansatte en hjemmehjælper, der havde orden i skattepapirerne, men til gengæld manglede en arbejdstilladelse.

I Rudersdal mødte politiet selv op på kommunekontoret for at hente en nyansat indisk hjemmehjælper, der ikke havde tilladelse til at arbejde i Danmark.

Politiken har tidligere sat fokus på problemet. Men selv om beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har gjort det klart, at det nuværende system er uholdbart, og at problemet skal løses hurtigst muligt, er der endnu ingen løsning på det.

BNB