Ildsjæl fra første færd

60 årNuværende kommentator, tidligere social- og indenrigsminister Karen Jespersen er kendt som en engageret ildsjæl.

Inden Karen Jespersen kom i Folketinget var hun i mange år TV-journalist ved Danmarks Radio.<br>Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Karen Jespersen var som socialdemokratisk toppolitiker kendt som en tilgængelig en af slagsen. Sjældent fik journalister afslag på en informativ snak med den i morgen 60-årige cand.mag. i historie og arkæologi.

Det var som engageret socialminister, 1993-94 og igen fra september 1994-2000 i regeringen Nyrup-Rasmussen, at Karen Jespersen fik sit folkelige gennembrud. Og som indenrigsminister 2000-2001 præsiderede hun over en vaklende udlændingepolitik. På den ene side ønskede hun og velsagtens statsminister Nyrup-Rasmussen en stram udlændingepolitik. På den anden side stod en alliance af den socialdemokratiske venstrefløj og Det radikale Venstre, der blokerede for Karen Jespersens linje. »Ø-Karen« blev hun drillende og af nogle også lidt nedladende kaldt, da hun foreslog, at man kunne bruge småøerne til at anbringe belastede, kriminelle asylanter.

Ud af folketingsgruppen
I 2004 trak Karen Jespersen, der fik lige så mange stemmer som hun skabte blæst om sin person, sig ud af den socialdemokratiske folketingsgruppe, bl.a. fordi hun var utilfreds med, at S går ind for langsigtet tyrkisk medlemskab af EU. I oktober sidste år meldte hun sig ud af Socialdemokraterne, særligt på grund af partiets linje i Muhammed-konflikten.

Inden Folketinget, hvor hun blev medlem i 1990 af den socialdemokratiske folketingsgruppe, havde hun slået sine folder som mangeårig TV-journalist på DR i tiden i og omkring de dage, da monopolet blev brudt. Før det havde hun været journalist på Dagbladet Information, redaktør på venstrefløjstidsskriftet Politisk Revy samt engageret folketingskandidat i det nu hedengangne parti, Venstresocialisterne. Hjertet sad til venstre fra starten og lige som så mange andre i sin generation har Karen Jespersen taget turen fra den yderste venstrefløj og rykket mod højre. Ligeså ligefrem Karen Jespersen er, ligeså kontroversiel finder mange morgendagens fødselar, der ikke synes at have problemer med, at debattonen er kontant.

Ligestilling på dagsordenen
Vinterbaderen Karen Jespersen tilhører samtidig den generation af kvinder, som var med til at sætte ligestillingen på dagsordenen.

De klare feministiske holdninger stødte samtiden, men har været med til at bane vejen for, at kvinder og mænd i dag betragtes som ligeværdige. Efter tiden som aktiv politiker har Karen Jespersen valgt at skrive markante og principielle bøger som handler om kultursammenstødet mellem islamisme og det sekulære samfund. Bøgerne »Islamister og naivister. Et anklageskrift« (2006) og »De lykkelige danskere. En bog om sammenhængskraft« (2005) er skrevet sammen med ægtemanden, Ralf Pittelkow. En overgang var Karen Jespersen kommentator ved Berlingske Tidende. Hun er tillige brevkasseredaktør for Familiejournalen og en efterspurgt foredragsholder, hvor publikum landet rundt kan møde den fortsat meget tilgængelige Karen Jespersen, der privat bor i Dragør i von Ostensgade.