Ildkugle observeret over Danmark

Flere danskere har set en ildkugle over Jylland natten til tirsdag. Statens Naturhistoriske Museum tør ikke udelukke et meteoritfald.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bardur Eklund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere øjenvidner har natten til tirsdag observeret en meget kraftig ildkugle over Danmark. Ildkuglen er også blevet fanget af seks kameraer, der netop holder øje med nattehimlen for at registrere eventuelle meteoritfald, oplyser Statens Naturhistoriske Museum (SNM).

SNM skriver på sin hjemmeside, at ildkuglen formentlig er brændt op i atmosfæren, men man kan ikke helt udelukke meteoritfald i et område midt mellem Viborg og Randers.

»Analyser af de seks videoer viser, at ildkuglen bevægede sig næsten lodret nedad med en hastighed omkring 18 kilometer i sekundet. Den slukkede i over 30 kilometers højde, og specielt det sidste tyder på, at den er brændt totalt op i atmosfæren,« skriver SNM.

Analysen viser desuden, at der ikke er tale om et stjerneskud fra meteorsværmen Perseiderne, som der ellers har været mange af i de sidste dage.

Sidst, der blev fundet en meteorit i Danmark, var nær Maribo i 2009.

SNM vil gerne høre fra danskere, der mener at have fundet en meteorit. Man kan sende sit billede af meteoritten til hh@snm.ku.dk.